Csillaghagyma: kékeslila szépség a kertben

Csillaghagyma: kékeslila szépség a kertben

Bájos ernyők.

A csillaghagyma (Triteleia laxa)  bizonyos feltételek mellett nálunk is télálló évelő. Az Észak-Amerika füves pusztáiról származó kis hagymagumós növény Európában már a 19. század óta ismert. Ágyásokban, sziklakertekben találkozhatunk vele.

A hosszú, vékony, szálas levelek visszahúzódnak, amikor a virágzat megjelenik, az időjárástól függően május-júliusban. A virágszárak csúcsán kékeslila, tölcsérformájú virágok ülnek. Az ernyők akár 25 virágból is állhatnak, átmérőjük a 15 cm-t is elérheti. A ’Queen Fabiola’ fajtánál különösen erőteljesek a virágszárak, vágott virágként is szépen mutatnak.

csillaghagyma kekeslila szepseg 02
Dawn Endico

A hagymácskákat tavasszal vagy ősszel ültessük el 5-8 cm mélyre. A növény könnyű, jó vízelvezető képességű, meleg talajt igényel, napos, védett helyen. A növekedés és a virágzás időszakában, tavasszal és kora nyáron a nedves talajt kedveli.

Ősszel és télen lehetőleg száraz legyen a területet. A hagymák nem jól viselik a pangó vizet. Azokban a régiókban, ahol télen -5 °C alá süllyed a hőmérséklet, könnyű téli védelemmel lássuk el a csillaghagymákat.

Bevezető kép: nhq9801

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR