Virágjával, lombjával is díszít az örökzöld tatárvirág

Virágjával, lombjával is díszít az örökzöld tatárvirág

Az érdekes módon a káposztafélék családjába tartozó örökzöld tatárvirág (Iberis sempervirens)  őshazája Dél-Európa.

Innen indult hódító útjára, hogy végül szerte a világon népszerű kerti dísznövénnyé váljon. Ha megfelelően gondoskodunk erről a 15-25 cm magasra növő, mutatós virágú évelőről, hosszan tartó virágzással köszöni majd meg igyekezetünket.

orokzold tatarvirag 02

Mit kell tudni az örökzöld tatárvirágról?

Az örökzöld tatárvirág gondozásával kapcsolatban mindenekelőtt a talajjal szembeni igényeit kell megemlítenünk. A jó vízáteresztő képességű, laza, lúgos kémhatású talajt részesíti előnyben. A kertben feltétlenül világos, napsütötte helyet válasszunk neki, ha ugyanis árnyékba vagy túlságosan nyirkos talajba ültetjük, jobbára sínylődésre ítéljük. Ha a kertünk talaja savanyú, az ültetést megelőzően javasolt ezen mésszel módosítanunk, hogy az örökzöld tatárvirág a lehető legjobb formáját tudja hozni. Megéri erőfeszítéseket tennünk az ügy érdekében, mivel a tavasszal, jellemzően áprilisban és májusban nyíló légies, bájos virágok igazán elragadó látványt nyújtanak. Időnként még ősszel is számíthatunk egy késői másodvirágzásra.

orokzold tatarvirag 03

Az örökzöld tatárvirág virágai jellemzően fehérek, de léteznek különleges, rózsaszínű, illetve lila virágú fajták is. A sötétzöld, hosszúkás alakú levelekből álló dús levélpárna fölött fejlődik ki a félgömb alakú, tömött  virágzat. Kavicsos talajban is gond nélkül megél, így ideális választás, ha napos sziklakertbe vagy ágyás szegélyére keresünk növényt.

Miután elvirágzott, az egész növényt vágjuk vissza szinte a talaj szintjéig, hogy elkerüljük a szárak elfásulását. Ezt legalább minden második évben tegyük meg azért, hogy ez az alapvetően alacsony szépség ne nyurguljon csúnyán fel. Bár valójában fásuló szárú félcserje, sok kertész azt a véleményt osztja, hogy a legesztétikusabb látványt akkor nyújtja a növény, ha lágyszárú évelőként kezeljük.

orokzold tatarvirag 04

Az örökzöld tatárvirág magról, illetve dugványokról való szaporítása pénztárcakímélő módja annak, hogy a kertben több csoportnyit is tudjunk belőle nevelni. A magokat tavasszal közvetlenül a kertben szórjuk el, de csak miután a talaj hőmérséklete kb. 21°C fölé emelkedett. A nyár közepén a már meglévő növények dugványairól is egyszerűen megsokszorozhatjuk a növényt, esetleg bujtással, hogy aztán a kert más részeibe is tudjunk belőlük telepíteni.

orokzold tatarvirag 05

Az örökzöld tatárvirág növénytársításban

A megfelelően gondozott örökzöld tatárvirág tömeges virágzással hálálja meg törődésünket. Ha növénytársításban gondolkozunk, a fehér virágú változat remekül párosítható egy sor magas, egynyári virággal, illetve évelővel. Alacsony termete tökéletessé teszi arra, hogy dekoratívan takarja az olyan magasra növő virágok hosszú szárát, mint a rézvirág, a pillangóvirág vagy a ligetszépe.

Az örökzöld tatárvirág arra is kiváló, hogy a kora tavasszal nyíló hagymás virágok hervadásnak indult lombját jótékonyan elfedje. Kert híján a függő virágkosárba vagy virágládába ültetett örökzöld tatárvirág is páratlan látványt nyújt. Most, hogy megtudhattuk a leglényegesebb tudnivalókat az örökzöld tatárvirággal kapcsolatban, akár el is kezdhetjük megtervezni a helyét a kedvenc virágaink között.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?