Csülök ízesítésére használható az abszint egyik alkotója!
A fehér üröm vagy abszintüröm (Artemisia absinthum) Dél-Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában őshonos, de hazánkban is ismert gyógy- és fűszernövény már a középkor óta. Különös a kolostorkertekben volt elterjedt a termesztése, a szerzetesek különböző elixíreket készítettek belőle. Az abszint egyik alkotója, és a híres Martini koktél is tartalmazza. Magyar népi elnevezései a bárányüröm, hegyi üröm, patikai üröm, pusztai üröm, kálvinista tapló vagy mesétfű, de ne tévesszük össze a leggyakrabban szintén bárányürömnek nevezett Artemisia pontica-val.
Nagyjából 1 méter magasra megnövő, évelő növény. Az alsó részében elfásodó, felső részében elágazó, felfelé álló hajtásai ezüstmolyhosak, az egész bokor fűszeres illatot áraszt. Rendkívül keserű, levelei apróak, sűrűn állóak. Kis sárga virágai júliustól szeptemberig nyílnak.
Általában a száraz, magas homok és agyagtartalmú helyeket kedveli, elsősorban dombvidékeken, utak mentén, kerítések mellett, emberi települések közelében vagy köves területeken fordul elő. A talaj jó vízelvezető-képessége fontos, de akár kavicsok között, is megtalálja a helyét. Jobban kedveli a napos fekvést, de félárnyékban is megél.
Az üröm esetében ügyelnünk kell arra, hogy kellő távolságot tartsunk a szomszédos növényektől, ugyanis az üröm gátolhatja más növények fejlődését. Jó társnövénye a gólyaorr, az oregánó, a szegfű, a tollborzfüvek. Magában, cserépben is nevelhetjük, de jó fagyvédelemre van szüksége, és csapadéktól védett helyen kell átteleltetni. Még száraz körülmények között sem muszáj öntözni, tolerálja a víz nélküliséget. Néhány évente tavasszal érdemes szétosztani, a rendszeres metszés tavasszal vagy ősszel pedig fiatalítja a növényt. Télen érdemes a tövét levelekkel vagy mulccsal takarni. A ‘Lambrook Silver’ a legismertebb ezüstszürke ürömfajta. A ‘Lambrook Mist’ filigránabb, kecsesebb, mint a vad változat. Mindkét fajta télálló.
A fehér üröm gazdag illóolajokban, keserűanyagokban. Már az ókorban is használták fejfájásra, szemfájásra és emésztési problémákra. A modern orvostudomány az emésztőszervrendszer különböző betegségeinél alkalmazza, külsőleg pedig reuma elleni készítményekben. Teakészítéshez, vagy fűszerként történő felhasználáshoz júliusban vágjuk le a leveles hajtást, és használjuk frissen vagy szárítva. Főként húsételek (például csülök) ízesítéséhez használják, de például fagylaltok fűszerezésére is alkalmas. Ürmösborok (vermut), keserű italok, likőrök egyik fűszere is. Étvágygerjesztő hatása miatt gyógyteákban is alkalmazható. Nagyobb adagban mérgezés léphet fel, melynek tünetei: hányás, erős hasmenés, vizelet-visszatartás, eszméletvesztés, görcsök. Illatzsákokba is tehetjük, kártevők ellen is bevethető. Az erős illata távol tartja az egereket, szúnyogokat, molyokat a háztól, a csigákat pedig a veteményből. A 300 g leveles hajtásból és 10 liter vízből készült lé háromszoros hígításban bevethető a levéltetvek, atkák, káposztalepke, almamoly, földibolhák és rozsdagombák ellen.
A 19-20. század fordulóján nagy népszerűségnek örvendett az abszint, amelynek egyik alkotója volt a fehér üröm. Sok országban azonban betiltották, mivel úgy vélték, hogy fogyasztása epilepsziát, elmebajt és egyéb idegrendszeri betegségeket okoz. A modern tudomány 1988-ban rehabilitálta ezt az italt, így ma újra kapható, fogyasztható.