Egy igazi különlegesség: a futó oroszlánszáj

Egy igazi különlegesség: a futó oroszlánszáj

Egészen késő őszig gyönyörködhetünk a virágözönben.

A futó oroszlánszáj (Asarina scandens) ugyan nem igazi oroszlánszáj, de virága hasonlatos a közkedvelt tátikáéhoz. Félig télálló évelő, amely akár 2,5 méter magasra is felfuthat. Virágai rózsaszínek, lilák, kékesek vagy fehérek, és dúsan hozza őket akár a késő őszi fagyokig. A tátika alakú virágai nem csak kertészeket gyönyörködtetik, de a pillangók is előszeretettel keresik fel őket.

futo oroszlanszaj 01
Swallowtail Garden Seeds

Hosszan virágzik, könnyen nevelhető magról is. Ha magról neveljük, kora tavasszal vessük, míg a gyökércsúcs dugványozása nyáron ajánlott.

Tápanyagban dús, homokos, jó vízáteresztő-képességű talajt kedvel. Lehetőleg napra vagy félárnyékba ültessük (különösen a forró nyarakon kell a tövet árnyékolnunk, mulcsoznunk). Bár rendszeresen kell öntöznünk, ügyeljünk rá, hogy pangó vízben, folyamatosan nedves talajban kirohadhat!

futo oroszlanszaj 02
Tatters ❀

Szőlőszerűen kúszó hajtásai miatt újabban kedvelt évelő. Törékenynek tűnő hajtásai valójában igen strapabíróak, a növény nagy túlélő. Sokoldalúan használható növény, függőkosarakba is ültethetjük, de talajtakaróként is megállja a helyét, és tökéletesen alkalmas lugasok, tartók befuttatására is.

Viszonylag kevés törődéssel is beéri, és kártevők, kórokozók sem támadják. Amennyiben futtatni szeretnénk, vékony tartót, támasztékot, kerítéssel segítsük a növényt.

Címfotó: Tatters ❀

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?