Egy kis kerti pletyka mindig felvidít

Egy kis kerti pletyka mindig felvidít

Mindenki ismeri ezt a tradeszkancia nevű kedves szobanövényt, és most megismerkedhetünk szabadföldi, a kertben is megélő rokonaival.

A kerti pletyka vagy más néven tradeszkancia bájos, régimódi évelő, amely méltán megérdemelné a még nagyobb népszerűséget. Eredeti élőhelyét az erdős területek alkotják, ott is a nyirkos, humuszban gazdag talajban érzi magát a legjobban. Félárnyékban virágzik a leggazdagabban, ennek ellenére napos fekvésű helyen is szépen fejlődik, feltéve, hogy a talaja folyamatosan nyirkos.

kerti tradeszkancia 01

Magassága 30 cm-től 1 m-ig terjed. Levelei hosszúak, keskenyek, lándzsásak, a sáslilioméhoz hasonlóak. Mutatós, egyszerű virágai kék, lila, rózsaszín vagy bíbor színben pompáznak. A virágok reggel bontanak szirmot és csak egyetlen napig díszítenek, késő délutánra a szirmok becsukódnak. A virágok a nyár elejétől a nyár közepéig nyílnak, a virágzás teljes ideje 4-6 hét.

kerti tradeszkancia 02

A kerti PLETYKA szaporítása

A kerti pletyka szaporításának legegyszerűbb módja, ha kertészetből vagy faiskolából vásárolunk egy példányt vagy ismerőstől kérünk egy tövet. Hamar szétterjed a gyökere, és ha már eléggé megerősödött és bokrossá vált a növény, tőosztással szaporítható.

Magról is nevelhetünk kerti pletykát. A magokat ősszel, a szabadban vessük el. A talajt készítsük elő: dolgozzunk bele komposztot vagy trágyát 20 cm mélyen. Gereblyével egyengessük el a talajt, majd ültessük el a magokat mindössze 3 mm mélyre.

kerti tradeszkancia 03

Ha zárt térben szeretnénk a magokat elvetni, szükség van egy hideg időszak biztosítására, majd a nyugalmi állapot megszakítására. Keverjünk össze homokot és perlitet egy nejlonzacskóban. Adjunk hozzá 1 evőkanál forró vizet és alaposan keverjük össze. Keverjük bele a magokat a homok-perlit keverékbe, majd tegyük a zacskót a hűtőszekrénybe legfeljebb 4 hónapra.

A zacskót az utolsó fagynap előtt 8 héttel vegyük ki a hűtőszekrényből. Egy csíráztató tálat töltsünk meg palántafölddel. Terítsük rá egyenletesen a homok-perlit keveréket. Szórófejes flakonból permetezzük meg vízzel, majd takarjuk le fóliával / húzzunk rá nejlonzacskót. Helyezzük a tálcát egy meleg helyre, és permetezzük szükség szerint, hogy az ültetőközeg mindig egyenletesen nyirkos legyen. Amint a magok kicsíráznak, távolítsuk el a fóliát / nejlonzacskót, tegyük a tálcát egy napos ablakba, vagy világítsuk meg mesterséges fényforrással. Szükség szerint folytassuk az öntözést. A palántákat akkor ültessük ki, amikor elérik a 10 cm-es magasságot.

kerti tradeszkancia 05

A kerti PLETYKA gondozása

Igazából nincs sok tudnivaló a kerti pletyka gondozásával kapcsolatban. Kedveli a nyirkos, de nem átázott talajt. Tavasszal, mielőtt a növény megújul, juttassunk ki a fő tápanyagokat egyenlő mennyiségben tartalmazó műtrágyát. Arra ügyeljünk, hogy a trágyázást ne vigyük túlzásba, mivel az gyenge, erőtlen növekedésű, gyéren virágzó növényt eredményez.

Ha már eléggé meggyökeresedett, az új növény hamar szétterjed az ágyásban. Olyannyira, hogy vegyesen beültetett ágyásban invazív növekedésűvé is válhat. Éppen ezért hagyjunk neki elég életteret, és 3-4 évente tőosztással válasszuk szét a gyökerét, hogy kordában tartsuk a terjedését. A nyár közepe táján a növény rendezetlen, túlnőtt látványt nyújthat. Ilyen esetben elvirágzás után vágjuk vissza, hogy ismét rendezett megjelenésű legyen és elősegítsünk egy másodvirágzást is.

Kert híján a kerti tradeszkanciát konténerbe ültetve szobanövényként is tarthatjuk. Méretes edényt válasszunk, mást ne ültessünk a növény mellé, és tegyük egy világos, napfényes ablakba.

A növényben kevés kártevő vagy betegség tehet kárt, bár esetenként megtámadhatja a rozsda vagy lisztharmat. Ezért gondoskodjunk a szellős ültetésről, illetve ügyeljünk arra, hogy a levelekre ne kerüljön víz, ezzel ugyanis a legtöbb problémát megelőzhetjük. Nem árt tudnunk, hogy egyes kutyák és macskák szeretnek játszani a növénnyel, illetve a szabadban például a juhok vagy őzek szívesen lelegelik.

kerti tradeszkancia 06

A kerti PLETYKA néhány fajtája

"Zwanenberg" – hagyományos kerti tradeszkancia nagyon nagy, kék-sötétlila virágokkal.
"Sweet Kate" – különleges fajta liláskék virágokkal és sárga levelekkel.
"Red Cloud" – 50 cm magasra növő fajta sötétbíbor színű virágokkal.
"Snow Cap" – egyszínű, fehér virágaival díszít.
"Satin Doll" – kompakt növekedésű fajta, amely kifejezetten alkalmas cserepes növénynek. Virágai rózsaszínűek.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR