Egy tál almából és egy tábla csokiból csodaszép luxusdesszert

Egy tál almából és egy tábla csokiból csodaszép luxusdesszert

Zamatos, savanykás gyümölcsökből készül a legfinomabb csokoládéval bevont alma. Finom, egyszerű, és ha megnézed a képeket, akkor kiderül, hogy ráadásul gyönyörű desszert!

Úgy tűnik, a csokoládéval bevont alma egyre népszerűbb és divatosabb desszert. Már léteznek üzletek, amelyek kínálatában különböző csokoládé bevonatú almák szerepelnek. De miért is költenénk feleslegesen, ha otthon is el tudjuk készíteni a finomságot a saját ízlésünk szerint? Bemutatjuk, mi hogyan csináljuk!

Hozzávalók

- 6 db kis vagy közepes méretű, édes-savanykás alma (pl. Gála vagy Granny Smith)
- 50 dkg félédes csokoládé, darabokra törve
- díszítésként 15 dkg színes tortareszelék, cukorgyöngy, kókuszreszelék, apróra vágott mogyoró, szeletelt mandula stb.

Alma csokoládéval

Előkészítés

Válasszunk finom, zamatos, édes-savanykás almát. A lényeg, hogy édes legyen, de ne túl édes.

Az almákat mossuk meg, száraikat csavarjuk ki. Nyomjunk mindegyikbe egészen a magházig 1-1 jégkrémpálcikát. Használhatunk feldarabolt hurkapálcikát is.

Az almákon szebb lesz a bevonat, ha hidegek, ezért tegyük őket a hűtőbe, amíg az előkészítés többi részét be nem fejezzük.

A csokoládét daraboljuk fel kb. 2-2,5 cm-es darabokra. Aki szereti az étcsokoládé ízét, természetesen azt is használhat. Ami pedig a díszítést illeti, csak a fantáziánk és egyéni ízlésünk szabhat határokat! Arra mindenesetre figyeljünk, hogy a dekoráció eléggé apróra, finomra vágott, darabolt legyen. Tegyük egy külön, széles karimájú tálba.

Egy sütőlapot vonjunk be sütőpapírral. Vékonyan megpermetezhetjük főzéshez használatos olajspray-vel, hogy az almák biztosan ne ragadjanak oda.

csokoladeval bevont alma 02

Elkészítés

A csokoládé felolvasztása

A feldarabolt csokoládét gőz fölött olvasszuk fel. Ehhez a művelethez először tegyük a feldarabolt csokoládét egy olyan fémedénybe, ami ráillik egy lábas tetejére. A lábast töltsük meg annyi vízzel, hogy a ráhelyezett edény alját ne érje el. A fazék vizet forraljuk fel, majd állítsuk lassú tűzre. Amikor a víz már gőzölög, helyezzük rá a fémedényt a csokidarabokkal. Folyamatos kevergetés mellett olvasszuk fel a csokoládét. Amikor már szinte teljesen felolvadt, vegyük le a tűzről, keverjük simára.

Az almák csokoládéba öltöztetése

Az almákat a pálcikánál fogva egyenként forgassuk meg a meleg (már nem forró) csokoládéban. A cél, hogy mindenütt szép, egyenletes legyen rajtuk a bevonat. A csokoládéból kiemelt almákról hagyjuk visszacsöpögni a tálba a felesleget.

Ha a pálcikához közeli részeket nehezen tudjuk belefordítani a csokoládéba, kanállal csurgassunk oda csokoládét. Ahol egyeletlen a bevonat, simítsuk el kanállal: törekedjünk arra, hogy a csokiréteg mindenütt egyforma vastag legyen az almán.

Díszítés

Forgassuk meg a csokibevonatos almákat a kiválasztott díszben. Ha elég ügyesek vagyunk, mindenhova ugyanannyi jut az almán. Akár kézzel is rászórhatjuk az almára.

Helyezzük a kész almákat sorban a sütőpapíros sütőlapra úgy, hogy a pálcikák felfelé álljanak. Tegyük a hűtőbe, hogy a csokoládébevonat kellően megdermedjen. Zsebeljük be a dicséreteket!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR