Az árvácska, orgona, rózsa és még sok kerti virág nemcsak a kert illatos díszítője, hanem a konyha rafinált főzési alapanyaga is lehet. Megmutatjuk, melyeket lehet és érdemes kipróbálni.
Egyes virágok ehetőek, sőt népszerű köretté váltak. Mégsem árt tudni, mi is az, amit megeszünk. Ugyani nem minden virág ehető és sajnos nem minden vendéglátós van tisztában egyes növények mérgező voltával. A legismertebb virágcsemegék a sarkantyúvirág, az árvácska, az ibolya, a szarvacskás árvácska, a körömvirág, a snidling és a zsálya. Ezek a virágok ráadásul mindenféle kemikália nélkül termeszthetők.
Levendulás fűszersó Kaldeneker György konyhájából. A recept megtalálható itt.
A legtöbb rózsának állítólag mesés az íze, de mindegyik említett virág alkalmas ételdísznek. Ha biztosra akarunk menni, akkor csak olyan virágokat használjunk fel, amelyeknek ismerjük az eredetét!
Árvácska
A szivárvány minden színében pompáznak, így nagyon mutatósak a tányéron. Ha már tudjuk, mikor lesz a buli, időben elültethetjük a színben hozzá illő árvácskákat is. Enyhén mentás ízűek.
Sarkanytyúvirág
Lehet élettel teli sárga, narancs és vörös színű, épp úgy, mint halványabb tónusú vagy akár kétszínű is. A levelek és a virágok is borsos ízűek. A legjobb nyersen fogyasztani. Díszítsük salátánkat szirmaival.
Rózsa
Lehet semleges ízű, édes, parfümös és enyhén fűszeres ízű.A felaprított szirmokat szórjuk meg cukorral, majd áztassuk vízben egy hétig. Használjuk főzéshez vagy desszertként.
Borágó
Csillag alakú virágait akkor hullajtja el, mikorra ehetővé válik.Kellemes, enyhén sárgadinnyére emlékeztető illata jól passzol limonádékhoz.
Tulipán
Csipsznek kiváló, különösen a szirmok töve jó ropogós. Illata a borsóra és a babra emlékeztet. A tulipánszirmokat nyugodtan ropogtathatjuk, nem kell tartanunk a ránk rakodó felesleges zsírpárnáktól.
Szegfű
Édes, fahéjra emlékeztető íze van. Ha bármilyen növényvédő szerrel kezelve volt a virág, ne együnk belőle! Főzhetünk belőle teát vagy készíthetünk keksz-sajt-szegfűszirom hamburgert.
Orgona
Hasonlóan sok más virághoz az íze mint a fűé, viszont magával ragadóan kellemes illattal rendelkezik.Használjuk csirkés ételekhez vagy gyümölcssalátákhoz.
Asztmában, szénanáthában vagy allergiában szenvedőknek nem ajánlott virágokat fogyasztani! Ne falatozzunk továbbá a forgalmas utak mentén termett vagy a virágárusnál kapható növényekből! Azonkívül, hogy szennyezettek lehetnek, általában permetszerekkel is kezelték őket, melyek a virágban felhalmozódhatnak.
További ehető virágok
Pitypang
Ibolya
Levendula
Lonc
Mályvarózsa
Kamilla
Zsálya
Yukka
Bodza
Akác
Levendulás körtedzsem Kaldeneker György konyhájából. A recept megtalálható itt.
További receptek virágokkal
Akácszörp
Levendulatorta
Bodzapalacsinta
Olvasóink milyen virágot esznek?