Hogyan főzzünk gyömbérsört?

Hogyan főzzünk gyömbérsört?

Különleges otthoni főzőcskének ad alkalmat, ha a zöldségesnél kapható 150 g gyömbérgyökérből magunk főzünk sört. Íme az egyszerűen követhető recept.

A gyömbér nagyon szép növény, kár, hogy nálunk nem él meg, csak a trópusokon. Kínában már időszámításunk előtt használták.

Gyömbér

Fűszerként a gyöktörzsét használjuk, ezt frissen és szárítva nálunk is lehet kapni mindenfelé. Nagyon erős, illatos, csípős, kesernyés ízű fűszer, óvatosan kell bánni vele, mert nagyobb mennyiségben rosszullétet okozhat.

Az ínyencek szerint elmaradhatatlan fűszere a húslevesnek, de általában is jót tesz a testesebb leveseknek. Pikáns íze van, kicsit nehéz is. Keleti édességekben elmaradhatatlan, de a karácsonyi fűszerkeverékeknek, mézeskalács-keverékeknek is fontos része. Frissen általában vékony szeletekre vagy csíkokra vágva, zsiradékon megpirítva használjuk, szárított, őrölt változatát pedig az ételbe szórva.

Gyömbér

A gyömbérgyökér főzete emésztés-elősegítő, szélhajtó, hányinger-csillapító, belélegezve légúti fertőzések ellenszere. Illóolaja bedörzsölve reumás fájdalmak enyhítésére is alkalmas.

Gyömbérsör:

1 kg cukor
1 kg méz
1 db hámozott citrom
15 dkg frissen őrölt gyömbér
0,5 dl borecet

Összekeverjük az eddigi alapanyagokat, hozzáöntünk 2,5 liter forró vizet, majd ha kihült, hozzákeverünk 3 tojássárgát és 3 dkg élesztőt. A löttyöt 2-3 napig mérsékelt meleg helyen állni hagyjuk, majd üvegbe töltjük.

Kinek hogy sikerült?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR