Mindenkinek jár a babér

Mindenkinek jár a babér

A babér mediterrán növény, hazánkban legismertebb fellelési helye a krumpli- és lencsefőzelék. Akinek kertjében is van, az télen vigye védett helyre, mert a hideget ő sem szereti.

A babér örökzöld, mediterrán cserje, az egyik legrégebben elterjedt fűszernövény, amely az ókori Rómában a dicsőség, a hírnév és a győzelem jelképe volt, ezért díszítethette babérkoszorú a mindenható cézárok fejét.

Babér

Ne sokat, mert keserít

Fűszerként fényes, bőrszerű levelét használjuk, lehet frissen és szárítva is. Jellegzetes fűszeres aromája van, nem árt óvatosan bánni vele, mert nagy mennyiségben megkeseríti az ételt. Dézsában mi is nevelhetjük kertünkben, vagy teraszunkon, de a frissen szedett levéllel mindig óvatosabban bánjunk.

Nem szeret fagyoskodni, ezért nálunk télen nem ajánlott a szabadban hagyni.

Legismertebb fellelési helye a krumplifőzelék, de káposztához, vadhúsokhoz, mártásokhoz, pástétomokhoz is használjuk. Téli uborka, zöld paradicsom vagy káposzta eltevésénél is nélkülözhetetlen 1-2 levéllel fűszerezni a savanyúságot.

Indiai fűszeres csicseriborsó
Indiai fűszeres csicseriborsó Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Kölünleges aromát kölcsönöz az egybesült sertés- és marhahúsoknak, ha párolás közben a levébe teszünk egy-egy levélkét.

Olaja gyógyhatású

Olaját likőrökbe is teszik, megfelelően higítva ficamok, rándulások borogatószere. Levele emésztésjavító, illóolaja fájdalomcsillapító és baktériumölő (szájüregi gyulladások esetén néhány csepp illóolajat egy pohár vízbe cseppentve kitűnő gargalizáló szer). Illata enyhe rovarriasztó, lehet, hogy a kozmetikaipar is ezért használja fel illatkomponensként.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR