El sem hiszem, mennyire egyszerű szamócát termelni!

El sem hiszem, mennyire egyszerű szamócát termelni!

Nem beszélve arról, hogy a házi termésnek mennyei íze van a legtöbb répaízű bolti eperhez képest.

Sokunk számára csábító ez a kicsi, piros gyümölcs, ami manapság már minden szupermarketben kapható. De ezeknek az íze nem olyan, mintha a saját kertünkben szedtük volna! Ismerjük meg a szamóca helyes termesztés és a gondozását!

Szamóca

Hova ültessük?

Március végén vagy április elején a talajt készítsük elő! Ujjnyi vastag komposztot terítsünk le és keverjük össze a termőtalajjal, így jobb lesz a szamóca tápanyagellátása! A legjobban a napos, szélvédett helyet hálálja meg.

Házi praktikák

Szamóca fogékonyak a gombás betegségekkel szemben, ezért javasoljuk megelőző permetezést végezni természetes készítményekkel.

Ilyen például a zsurló főzet. 1 kg szárított mezei zsurlót áztassuk be 10 liter esővízbe, majd hagyjuk állni 1 napig. Ezután a permetlevet kis lángon főzzük fel fél óráig, szűrjük le és kihűlés után ötszörös hígításban permetezzük ki. Hetente 1 x megelőző jelleggel erős gombafertőzés esetén 3 egymást követő napon át, különösen a fiatal növényeknél lehet hatékony.

Nagyon hatékony lehet még a csalán tea is, amihez ha fokhagymát keverünk akkor a gombabetegségek mellett a rovarokat is távol tartja. Vigyázzunk azonban, hogy ha a termés kezd színesedni, akkor a hagyma kellemetlen illata miatt már csak a csalánlevet magában használjuk!

De aki az egyszerűbb megoldásoknak a híve és nem szeret házilag kotyvasztani, azoknak ajánljuk a Trifender® készítményt, amely kedvezőtlen életfeltételeket teremet a talajból fertőző kórokozó gombának, így elősegíti a gyökérzet egészséges fejlődését, ami növeli a termést.

Kemencés fánk
Kemencés fánk Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Talaj takarása

A talajtakaró alkalmazása szerényebb vízgazdálkodású, szárazabb területeken is lehetséges, így jobban megtartja a talaj nedvességtartalmát. Kevesebb a gyomképződés, ami nemcsak esztétikailag fontos, de a szamócától sem vesz el a fontos tápanyagokat. Emellett a szalma- vagy mulcsréteg a gyümölcsöt tisztán és szárazon tartja, így bármikor a kertben sétálva frissen fogyaszthatjuk a tavasz első gyümölcsét!

Konténerben is termeszthető, korábban erről itt írtunk >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR