Eláruljuk, milyen szempontok alapján érdemes kerti kesztyűt választani!

Eláruljuk, milyen szempontok alapján érdemes kerti kesztyűt választani!

Gumi, bőr vagy szövet?

A legtöbb kerti munkánál elengedhetetlen a kesztyű használata, nemcsak tisztán tartja, de védi, óvja is a kezünket. A szakboltok hatalmas kesztyűválasztéka könnyen zavarba hozhatja az egyszeri hobbikertészt, a különböző anyagokból, mindenféle extrákkal ellátott kézrevalók láttán nem is tudja, melyiket válassza.

Melyik típusra van ténylegesen szükségük, melyiket hol tudjuk a leginkább használni? Bemutatjuk a legelterjedtebb kesztyűfajtákat, és segítséget adunk a döntéshez.

kerti kesztyu 03

1. Gumikesztyűk

A legelterjedtebb darabok a gumikesztyűk. Amennyiben növényvédő szerekkel, vegyi anyaggal is dolgozunk a kertben, mindenképpen gumikesztyűt válasszunk. A gumikesztyűt használat után tanácsos langyos vízben, esetleg mosószerrel elöblíteni, majd megszárítani. A vegyszerekkel való munka miatt fontos, hogy a kesztyű legalább a csuklónkat fedje. Az egyetlen hátránya ennek az anyagnak, hogy a kéz könnyen beleizzad alá, ezért sok kertész nem szereti.

kerti kesztyu 04

2. Bőrkesztyűk

A bőrkesztyűk jól bírják a gyűrődést, ezért számos kerti tevékenységnél jól használhatóak. Nem szakadnak, nem sérülnek egykönnyen. Különösen akkor tesznek jó szolgálatot, ha tüskés vagy tövises, netán csípős növénnyel kell dolgoznunk. Vannak olyan bőrkesztyűk, amelyek puhaságban egy szövetkesztyűhöz hasonlítanak, mégis nagyobb kényemet és tartósságot biztosítanak. Ezeknek a kesztyűknek az a hátránya, hogy nehezen tisztíthatóak, kivéve egyes puha bőr modelleket, amelyek akár mosógépben is moshatóak.

kerti kesztyu 05

3. Szövetből készült kesztyűk

Ezek a kesztyűk szinte minden egyszerű kerti munkához (gyomlálás, vetés) jól használhatóak. Rendszerint mosógépben moshatóak, jól szellőznek, nem izzad bele a kezünk, és még vízlepergető bevonattal is kaphatóak. Számtalan színben, mintában léteznek, a gyerekméretek a legkisebbek számára is élvezetessé tehetik a kertészkedést. Azt viszont figyelembe kell vennünk, hogy ezek a kesztyűk nehéz munka esetén kevésbé védik a kezet, kevésbé tartósak, és a tüskékkel szemben is kevésbé ellenállóak.

kerti kesztyu 02

4. Kombinált, jó minőségű kesztyűk

A kombinált kesztyűk megpróbálják a különböző anyagok előnyeit egyesíteni. Például a szövetkesztyűt bőrrel erősítik meg a tenyérrészen, így nem lesz kényelmetlen érzése a kezünknek, de mégis védve lesz a nehezebb kerti munka során is. Akinek egyéb extrák iránt van igénye, az is megtalálhatja a neki megfelelő modelleket. Például létezik olyan kesztyű, ahol gumicsík segíti a tapadást a csuklórészen, elérhető olyan modell, amely a hüvelykujj és a tenyér részen bélelt a hólyagok és a bőrkeményedés ellen, vannak extra hosszú csuklóval rendelkező darabok, és női és férfi változatok is, hogy a kertben is az egyéniségünknek megfelelően, csinosan tudjunk öltözni.

kerti kesztyu 01

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR