Erről a 4 fűszerről többet hallunk, mint használjuk

Erről a 4 fűszerről többet hallunk, mint használjuk

A világlátott emberek már talán hallottak az angosztura, cayenne bors, vasfű és angelika nevét, de nem biztos, hogy ismerik ezeknek fűszer- és gyógynövényeknek az ízét és hasznát.

CAYENNE BORS

Pompás ízesítő, fűszerkeverékek és szószok alkatrésze ez a tropikus égövön (India, Afrika, Közép- és Dél-Amerika) honos paprikaváltozat gyümölcse (fenti képen). A törpe paprikához hasonlóan téglavörös színű.

Egyes országokban a paprika helyett használják. Annál azonban erősebb, maróbb ízű fűszer, ezért rendkívül óvatosan kell adagolni. Általában finom por alakban kerül forgalomba. Külföldön majd minden ház, étterem asztalán látható. Magas capsicin tartalma miatt a háztarásokban jól elzárva, fénytől óvva, sötét üvegben vagy fémdobozban kell tartani.

Erős csípős ízű szószokhoz, mártásokhoz, halételek, sült húsok, sajtos és tojásos ételek, rizskörítések, savanyúságok elkészítéséhez használják.

Cayenni bors az alapanyaga a híres chili keveréknek és szósznak, mely szurokfű, fokhagyma, paprika, szegfűbors esetleg, más házi szokásoknak, ízlésnek megfelelő fűszerek hozzáadásával készül.

Angosztura

Brazíliában, Granadában, Kolumbiában honos cserje vagy fa, barnásszürke kérge a fűszer. Gyengén fűszeres szaga, sokáig tartó keserű, zamatos íze miatt likőrgyártás egyik speciális alapanyaga.

Angostura

Hatóanyagai: angoszturin, illóolaj, gyanta, keserűanyag, növényi savak és alkaloida. Az angoszturakérget leginkább az iparban, emésztést elősegítő, hasmenés elleni elixir, görcsoldó, tinktúra, keserű likőrök és gyógyborok készítéséhez használják más ízesítőkkel együtt.

Tipp! Gyomor és étvágyjavító teakivonat

5 dkg angosztura kérget 2,5 dl 70 %-os alkoholban 8-10 percig áztatunk, majd kisajtoljuk, és finom gézen átszűrjük. Egy kávéskanálnyi kivonat elfogyasztása kockacukorral vagy nélküle igen jó hatású.

Angelika

Európa magasabb hegyvidékein honos, hazánkban termesztett kétéves növény, gyökerét használják ízesítőként. Régi fűszer és gyógynövény, melyet már a középkorban a kolostorok kertjében is ültettek és nagyon becsültek. Különlegesen kellemes, aromás szaga és édeskésen kesernyés íze miatt likőrök alapanyaga. Illóolajat, angelikasavat, keserű anyagot, gyantát, cukrot, különféle aromás anyagot stb. tartalmaz. A növény levele és gyökere főzelék, mártások, saláták ízesítője. Egyes országokban a növény szárát cukorban főzve kandírozzák, és tápszerként fogyasztják.

Angelika

Az angelika gyökeret felhasználják még fűszeres teakeverékek, vizelethajtó borok, szélhajtó, étvágyjavító, izzadást szüntető, idegerősítő teakeverék készítésénél. A gyomor és bélproblémával küszködők étrendjének értékes fűszere.

Termesztése: nagyüzemben kellő talajelőkészítés után magvetéssel szaporítják. A magvakat érés után, augusztus - szeptember hónapban meleg vagy szabadágyba vetik. A palánták áttelelése után a következő tavasszal - a jól fejletteket már ősszel is - 60-70 cm-es sortávolságban állandó helyre ültetik. A gyökereket ősszel, fagymentes időben, ekével szedik ki, és arasznyi darabokra vágva szellős helyen tárolják.

Vasfű vagy verbéna

A rómaiak is ismerték és használták ezt a növényt. Napjainkban elfelejtették, pedig nagyon hasznos kiegészítő fűszer a konyhánkban. Csak ki kell próbálni és máris hazai fűszerkincsünk egyikévé avatjuk.

Verbéna

Parlagon, árkok, folyók, utak mentén termő, évelő növény. Friss hajtásai kitűnően ízesítik a salátákat és a különböző leveseket. Egyes vidékeken ma is használják káposztába, uborkába, tökbe.

Keserű anyagot, csersavat, enzimeket, glikozidát tartalmaz. Jellegzetes sós íze miatt nagyon jól lehet használni ott, ahol egészségügyi okokból sómentes ételek fogyasztását írják elő. Teája gyomor, máj és epebántalmak ellen használt szer.

Tipp! Teakeverék epebántalmak ellen

1-1 csomag vasfű, gyermekláncgyökér, bengekéreg, apró bojtorjánfű, borsmenta keverékéből 2 evőkanálnyit veszünk 1/2 liter vízhez melyből 1-2 perces forralással főzetet készítünk. Leszűrve 1-1 csészével igyunk reggel éhgyomorra és este lefekvés előtt.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR