Csak fagymentes napokon vegyük elő a metszőollót

Csak fagymentes napokon vegyük elő a metszőollót

Fontos a rendszeresség.

Még a téli napokon is elővehetjük és munkára foghatjuk a metszőollót. Ügyeljünk arra, hogy csak fagymentes napokon dolgozzunk! Lombtalan állapotban jobban látható az ágrendszer és könnyebben felismerhető, ha a koronának ifjító metszésre van szüksége.

Az évenkénti metszésnél mindig az egy- és kétéves hajtásokat, illetve szükség esetén az idősebb hajtásokat vágjuk vissza a talajszint felett. Ez megakadályozza a túl sűrű növekedést és nem kell majd radikális visszavágást alkalmaznunk néhány év után.

Általános szabály, hogy azokat a lombhullató fákat és cserjéket, amelyek júniusig hozzák virágaikat, a virágzást követően vágjuk vissza (pl. aranyvessző, szilvarózsa). A nyáron és ősszel szirmot bontókat lombtalan állapotban metszhetjük.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR