Ettől a fekete bogyótól távol kell tartani a gyerekeket

Ettől a fekete bogyótól távol kell tartani a gyerekeket

Szép és hasznos növény a nadragulya, gyógyhatása is sok van, de komoly mérgezést is okozhat.

A nadragulya a burgonyafélék családjába tartozik. Népi elnevezései: farkascseresznye, álomhozófű, mandragóra.

Évelő, lágyszárú gyomnövény, gyöktörzse rövid, vastag, többfejű, melyből mélyen a talajba hatoló gyökerek fejlődnek. Szára egyenes, hengeres, vöröses-zöld. Alsó levelei szórt állásúak, a felsők kettesével helyezkednek el. A levelek ép szélűek, tojásdadok. Virágai júniustól szeptemberig nyílnak, melyek a felső levelek hónaljából nőnek, lefelé csüngők, harang vagy tölcsér alakúak. A színük ibolya vagy barnás-ibolya, bíborvöröses erezettel. Gömbölyded termése éretlenül zöld, megérve fénylő fekete, sok-magvú bogyó, apró, mákszemnyi magvai vese alakúak.

A nadragulya a bükkösök kísérőnövénye, főleg néhány éves bükk-vágásokban, erdő-írtásokon, erdei tisztásokon, nedves helyeken fordul elő.

A növény minden része igen erős hatású alkaloidot tartalmaz.

nadragulya bogyo 03

Számos gyógyászati alkalmazása ismeretes. Kiváló görcsoldó a vese, epe és a hörgők görcsös állapotának megszüntetésére. Használható gyomorsavtúltengés, tengeribetegség, hányás, hányinger csillapítására, szívritmuszavarok esetén.

A népi gyógyászatban asztma ellen a növény szárított leveleit porrá törve, cigaretta formájában szívják.

A nadragulyát már az ókorban is ismerték, kivonatát a nők a szemükbe cseppentették, a pupilla kitágulása révén a szem csillogóvá vált. Számos gyógyszerkészítmény tartalmaz nadragulya kivonatot, ami erős hatású szer, csak orvosi rendeletre alkalmazható.

nadragulya bogyo 02

A középkori néphit szerint a nadragulya emberi formájú gyökere rontást hozó, emiatt nem volt szabad hozzányúlni.

A mérgezések régóta ismeretesek.

Az ókorban és a középkorban kivonatával gyilkosságokat is elkövettek. Napjainkban a gyerekkori mérgezek ismeretesek, édeskés ízű, húsos bogyóit ehető gyümölcsökkel (málna, áfonya) összetévesztve elfogyasztják.

Összetéveszthető, mert mindkét ehető gyümölcs gyakran együtt nő a nadragulyával, a málnásokban, erdőirtásokon. Olyan is ismert, hogy a magját összetévesztve mák helyet fogyasztották el.

10-20 nadragulyabogyó elfogyasztása súlyos megbetegedést okoz, gyerekeknél 5-6 bogyó is nagyon veszélyes lehet.

nadragulya bogyo 04
Biodiversity Heritage Library

Mérgezési tünetei: szomjúság, torok és szájszárazság, rekedtség, beszédképtelenség, nyelési nehézség. Jellemző a meleg bőr, és a bőrön a skarlátra jellemző kiütések vagy bőrvörösödés. A pupillák nagyon tágak, látás homályosodik vagy kettős látás vehető észre, a beteg szédül, járása bizonytalan.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?