A körtefa metszése – mikor és hogyan fogjunk hozzá?

A körtefa metszése – mikor és hogyan fogjunk hozzá?

A cél az elérni kívánt koronaforma megtartása és a terméshozam optimalizálása.

A körtefa a kiskertek egyik legnépszerűbb gyümölcsfája. Ennek oka egyrészt jól karbantartható mérete, formája, no meg az, hogy virágzás idején minden tavasszal lélegzetelállítóan szép látványt nyújt. Magassága rendszerint nem haladja meg az 5 métert, sok nemesített fajta ennél is jóval alacsonyabbra nő. Megfelelő metszéssel egyaránt javíthatunk a megjelenésén, a kondícióján, illetve a terméshozamán. De mikor kell a körtefát megmetszeni? Az alábbiakból kiderül, mint ahogyan az is, melyek a körtefa metszésének legfőbb szabályai.

Mikor metsszük meg a körtefát?

A körtefa metszését a tél végére időzítsük, még mielőtt a rügyek megduzzadnának és kipattannának. Az ennél korábban elvégzett metszés túlzott vegetatív növekedést eredményez, míg a tavaszi-nyári metszés a talajhoz közeli sarjhajtások kifejlődésének kedvez. A túl korai metszés emellett növeli a téli (fagyási) sérülések esélyét a metszés helyén. A tavaszi és nyári metszést könnyű koronaalakító metszésre korlátozzuk; a nyár dereka után pedig próbáljuk teljes egészében kerülni a körtefa metszését.

A fiatal körtefa életében a metszés az ültetéssel egy időben kezdődik meg. A sok elágazással még nem rendelkező fiatal fa magasságát a talajtól számítva 80-100 cm-ben határozzuk meg, metszését ennek megfelelően végezzük el. Ezzel a beavatkozással erőteljes elágazásra késztetjük. Ha az újonnan vásárolt facsemeténk már számos ággal rendelkezik, távolítsuk el azokat, amelyek kevesebb, mint 45-50 cm-re helyezkednek el a talajszinttől, illetve azokat az ágakat, amelyek 60 foknál kisebb szöget zárnak be.

kortefa metszese mikor hogyan 02

Hogyan metsszük meg a körtefát?

A fiatal körtefa növekedése során a középső, ún. sudárhajtás legyen mindig a legmagasabb, azaz magasabb, mint a környező domináns és másodlagos vezérágak. A körtefa ágai természetükből adódóan egyenesen felfelé törekednek, jellegzetes oszlopos koronaformát adva ezzel a fának. Később, amikor a fa termőre fordul, a koronája úgy kezd elterebélyesedni, szélesedni A gyümölcsök súlya idővel a vízszinteshez közeli helyzetbe is húzhatja az ágakat.

Ezt a folyamatot úgy segíthetjük elő, hogy az ágat lefelé húzzuk, majd zsinórral a földbe levert karóhoz kötjük. A sérülések elkerülése végett az ág köré tekert zsinórt párnázzuk ki. Ha nem sikerül legalább 60 fokos szöget elérnünk az ág és a fa törzse között, akkor távolítsuk el az ágat.

A metszés, illetve az oldalágak nagyobb szögben való állása szellősebbé teszi a fa szerkezetét, több napfény jut a korona belsejébe. A fa hamarabb hoz gyümölcsöt, és a várható terméshozam is nagyobb lesz. A szellősebb ágrendszer megkönnyíti továbbá a permetezést is; a permetlé akadály nélkül minden ághoz eljut. Az sem mellékes, hogy a jó légáramlás segít megelőzni a betegségeket.

Az idősebb fákon a sérült részek eltávolítása segít megelőzni az Erwinia amylovora nevű baktérium által okozott súlyos növényi betegség, a tűzelhalás megjelenését is. A kifejlett fákon a metszést a tűzelhalással érintett területeken végezzük el. Törekedjünk arra, hogy a károsodások eltávolítását a lehető legkisebb mértékű metszéssel, illetve a legkímélőbb koronaritkítással érjük el. A fa tövéből előtörő sarjhajtásokat, illetve a vázágakon megjelenő függőleges vízhajtásokat szintén távolítsuk el, ahogy megjelennek.

kortefa metszese mikor hogyan 04

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?