Szemölcs ellen: ültess vérehulló fecskefüvet

Szemölcs ellen: ültess vérehulló fecskefüvet

Hatásos ellenszere a bőrkinövéseknek és még sok bajnak: nincs más teendő, mint meghagyni a kertben egy-két tövet belőle.

Népi elnevezései szerint hívják aranyfűnek, sárga festőfűnek, vereslő-fűnek és vérejáró-fűnek.

Így használd a vérehulló fecskefüvet

Közismert, lágyszárú, évelő növény a mákfélék családjába tartozik. Többfejű gyöktörzse narancs-piros vagy sárga, húsos, elágazó. Szára 50-80 cm magasra is megnő, belül csöves, hosszú szőrök találhatók rajta. Kezdetben tőlevélrózsát fejleszt. A tőlevelek szórtak, páratlanul szárnyaltan szeldeltek. A szárlevelek váltakozó állásúak, szárnyaltak, durván csipkések vagy hasogatottak. A szár és a levelek kékeszöldek, alsó részükön vörösek. A virágzat a szár csúcsán helyezkedik el. Bimbós állapotban bókoló állású, mikor kinyílik felegyenesedik, ekkor a csészelevél lehull. A sziromlevelek aranysárgák, májustól októberig virágzik. A termés hengeres, becőszerű tok, magvai fényesen feketék.

A növény bármely részét megtörjük narancsszínű vagy sárga, kellemetlen szagú, keserű tejnedv folyik ki belőle.

Házak körül, kertekben, erdőkben, erdők szélén, parlagon előforduló gyomnövény. Kedveli a szemetes, árnyékos helyeket.

Vérehulló fecskefű 

A növény gyökere, valamint a föld feletti része mérgező alkaloidokat tartalmaz. A narancssárga tejnedv kb. 20 alkaloidit tartalmaz.

Régi népi megfigyelés, hogy a növény tejnedve a szemölcsöket rövid időn belül elmulasztja. Külsőleg szemölcs leégetésére használják. Tea formájában, belsőleg, kellő óvatossággal májbántalmak és epehólyag esetén ajánlják görcsoldóként. Mint sejtosztódás gátló szert, belsőként rák ellen fogyasztották.

Vérehulló fecskefű

A népi gyógyászat reuma és köszvény esetén is javasolja. A szárított levelek porával nehezen gyógyuló sebeket kezelnek. A friss növény nedve kenőcsben keléseket gyógyít. Szeszes tinktúráját zsibbasztóként használják, mindegyik alkaloid fertőtlenítő hatású. Az alkaloidok összhatása vérnyomásemelő és szívkárosító, a központi idegrendszert bénítja.

Belsőleges használata sok esetben súlyos mérgezést okozhat. Legyünk óvatosak!

Mérgezés tünetei: keserű, csípős, égető érzés a szájban, hasmenés, hányás, általános rossz közérzet, szapora légzés alakul ki. Súlyos esetben görcsrohamok, szívgyengeség jelentkezik.

A növény leszedésekor kicsorgó sárga nedvet a gyerekek elnyalogathatják, így elsősorban ők mérgeződhetnek. Minden állatra is mérgező hatással van.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR