Vérehulló fecskefű, ami gyógyítja a szemölcsöket és sebeket

Vérehulló fecskefű, ami gyógyítja a szemölcsöket és sebeket

Sok mindenre jó, de óvatosan kell használni.

Népi elnevezései szerint hívják aranyfűnek, sárga festőfűnek, vereslő-fűnek és vérejáró-fűnek.

Közismert, lágyszárú, évelő  növény a mákfélék családjába tartozik. Többfejű gyöktörzse narancs-piros vagy sárga, húsos, elágazó. Szára 50-80 cm magasra is megnő, belül csöves, hosszú szőrök találhatók rajta. Kezdetben tőlevélrózsát fejleszt. A tőlevelek szórtak, páratlanul szárnyaltan szeldeltek. A szárlevelek váltakozó állásúak, szárnyaltak, durván csipkések vagy hasogatottak. A szár és a levelek kékeszöldek, alsó részükön vörösek. A virágzat a szár csúcsán helyezkedik el. Bimbós állapotban bókoló állású, mikor kinyílik felegyenesedik, ekkor a csészelevél lehull. A sziromlevelek aranysárgák, májustól októberig virágzik. A termés hengeres, becőszerű tok, magvai fényesen feketék.

verehullo fecskefu 02

A növény bármely részét megtörjük narancsszínű vagy sárga, kellemetlen szagú, keserű tejnedv folyik ki belőle.

Házak körül, kertekben, erdőkben, erdők szélén, parlagon előforduló gyomnövény. Kedveli a szemetes, árnyékos helyeket.

A növény gyökere, valamint a föld feletti része mérgező alkaloidokat tartalmaz. A narancssárga tejnedv kb. 20 alkaloidit tartalmaz.

Régi népi megfigyelés, hogy a növény tejnedve a szemölcsöket rövid időn belül elmulasztja. Külsőleg szemölcs leégetésére használják. Tea formájában, belsőleg, kellő óvatossággal májbántalmak és epehólyag esetén ajánlják görcsoldóként. Mint sejtosztódás gátló szert, belsőként rák ellen fogyasztották.

verehullo fecskefu 03

A népi gyógyászat reuma és köszvény esetén is javasolja. A szárított levelek porával nehezen gyógyuló sebeket kezelnek. A friss növény nedve kenőcsben keléseket gyógyít. Szeszes tinktúráját zsibbasztóként használják, mindegyik alkaloid fertőtlenítő hatású. Az alkaloidok összhatása vérnyomásemelő és szívkárosító, a központi idegrendszert bénítja.

Belsőleges használata sok esetben súlyos mérgezést okozhat. Legyünk óvatosak!

Mérgezés tünetei: keserű, csípős, égető érzés a szájban, hasmenés, hányás, általános rossz közérzet, szapora légzés alakul ki. Súlyos esetben görcsrohamok, szívgyengeség jelentkezik.

A növény leszedésekor kicsorgó sárga nedvet a gyerekek elnyalogathatják, így elsősorban ők mérgeződhetnek. Minden állatra is mérgező hatással van.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR