Ezeket a mángold fajtákat érdemes termeszteni a kiskertben

Ezeket a mángold fajtákat érdemes termeszteni a kiskertben

Egészséges zöld levelek.

Noha azt hihetnénk, hogy a mángold csak nemrég jelent meg a zöldségek piacán, igazság szerint a Földközi-tenger keleti részén és a Közel-Keleten élők már 4000 éve is ismerték és termesztették a zöld leveles zöldséget. A 17. században még elterjedt volt, ám később a spenót kiszorította és csak mostanában fedeztük fel újra a kiskertekben.

mangold fajtakat erdemes 02

A mángold egyre kedveltebb, különféle színekben elérhető (a levélnyél és levélerek színe lehet sárga, piros, narancsos, rózsaszín, lila is). Remek alternatívája a spenótnak. A levelek magas vitamintartalmúak, a bennük található B-vitaminok az idegrendszer egészségéért felelősek, a K-vitamin pedig a véralvadáshoz szükséges.

Emellett a mángold az A-vitamin előanyagában is gazdag és olyan ásványi anyagokat is találunk benne, mint a kálium, kalcium, magnézium, foszfor vagy vas.

A mángoldban oxálsav is van, ami nagyobb mennyiségben fogyasztva káros lehet, ezért a mángold leveleit ne nyersen, hanem elkészítve –  párolva –  együk, mert így csökken az oválsavtartalmuk. Nem ajánlott sokáig melegen tartani sem a leveleket, hanem vagy fogyasszuk el azokat mihamarabb, vagy tegyük a hűtőbe, máskülönben a nitrát nitritté alakul bennük.

mangold fajtakat erdemes 03

Alapvetően a zöldség két típusa a szélesebb szárral rendelkező szármángold és a keskenyebb szárral rendelkező levélmángold. Utóbbinál a leveleket szedjük és készítjük el a spenóthoz hasonlóan. Ha mindig csak a külső leveleket szedegetjük és a közepét meghagyjuk, akkor a levelek folyamatosan fejlődnek és szüretelhetőek. A szármángoldnál inkább a spárgához hasonlatosan készítsük el a szárakat, de a leveleket természetesen itt is fogyaszthatjuk.

Érdemes ezen fajtákból szemezgetni

Szármángold (fehér levélnyelűek)

  • a ‘Walliser’, ‘Genfer’ és ‘Brilliant’ viszonylag ellenállóak
  • a ‘Glatter Silber’ homokos talajokon is jó fejlődik

Szármángold (színes levélnyelűek)

  • ‘Bright Lights’ és ‘Five Colours’: ezeknél a szár színe megmarad főzés után is
  • ‘Golden’ sárga nyéllel
  • a ‘Feurio’ és ‘Roter Vulkan’ rubinpiros nyéllel rendelkezik

Levélmángold

  • ‘Lucullus’ és ‘Hunsrücker Schnitt’ világoszöld levelekkel

‘Grüner Schnitt’ középzöld levelekkel rendelkezik.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR