Mángold, egy izgalmas többhasznú kerti zöldség

Mángold, egy izgalmas többhasznú kerti zöldség

A bordás mángold nyelét, és a levél főerét spárga módján készítik el. A levelébe töltelék sodorható. A kertben egészen egyszerűen megtermelhető.

Hitelt érdemlő írásos feljegyzések szerint három-négyszáz évvel ezelőtt a mángoldot Magyarországon és a környező országokban széles körben termesztették. A főúri, a kolostori és a póri kertekből sem hiányozhatott ez a fölöttébb hasznos, és egyszerűen termelhető zöldség-növény.

A mángold (Beta vulgaris convar. vulgaris DC.) a répafélék családjába tartozik. A talajban vastag, gyakran elágazó, húsos fehér gyökeret fejleszt, levelei 40-50 cm hosszúak, húsosak, hullámosak.

Nagyon mutatósak a vörös levélnyelű és pirosas levéllemezű fajták. Ezt bizonyítja, hogy Budapest forgalmas terein (pl. Kálvin téren) a virágágyásban találkozhatunk színváltós példányaival.

Nálunk kétféle típusát termesztik: a bordás mángoldot, amelynek ujjnyi vastag levélnyelei vannak és a levélmángoldot, amelynek a levéllemezei szolgáltatják a hasznosítható növényrészt. A virágzata a nyár végén vagy a második évben jelenik meg: erősen elágazó, méter magas száron nyílnak a fehéres virágok, és érnek be a barna magok.

Termesztése

A mángoldot magvetéssel szaporítják. 2-3 négyzetméternyi mángold telepítés egy négytagú család igényeit kielégíti. A magokat április második fele előtt nem célszerű elvetni, mert az átmeneti lehűlés is hátráltatja a növények későbbi növekedését. Az erősen savanyú talajok kivételével mindenütt sikeresen termeszthető, ha elegendő napfényhez, vízhez és tápanyaghoz (különösen káliumhoz) jut. A kifejlett növény meglehetősen terjedelmes, ezért úgy kell vetni, hogy a szomszédoktól való távolsága legalább 30-35 cm legyen. A sűrűn kelő növényeket egyelni szükséges. A további ápolása a rendszeres gyomtalanításból áll, betegség ritkán támadja meg.

A kifejlett leveleket júliustól az őszi fagyokig, folyamatosan lehet szedni. Ha ősszel a mángold töveket lehullott lombbal, lekaszált fűvel betakarják, akkor a friss leveleket már március végén lehet szedegetni, mint tavaszi vitaminforrást! Késő tavasszal a tövek felmagzanak, tovább nem fogyaszthatóak.

Mángoldpalánta
Palántával gyorsabb. Balra mángold, jobbra új-zélandi spenót

Mángold a konyhában

A bordás mángold nyelét és a levél főerét spárga módján készítik el, a levéllemezéből pedig spenótszerű, A és C vitaminban, valamint szerves savakban gazdag főzelék, köret, mártás készíthető. A találékony háziasszonyok a hús vagy húspótló gombócokat mángol levélbe göngyölik.

Mángoldmalackák

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR