Így nevelj mángoldot a kertedben!

Így nevelj mángoldot a kertedben!

Veteményesünk eltűnt növénye.

Noha a mángold egy igen régóta termesztett zöldségünk, mára mintha eltűnt volna a hazai kiskertekből. Ideje újra felfedezni, mert termesztése szinte gyerekjáték! A Földközi-tenger környékének népei már az i. e. V-IV. században fogyasztották ezt a „leveles répának” is nevezett zöldséget.

Két típusa van, a levélmángoldból spenótszerű főzelék készül, a bordás mángoldnak vastag, színes levélnyele van, köretnek, spárgaszerűen készítik. Nagyszerű vitaminforrás, A- és C-vitamin tartalma is magas, de vasat és értékes ásványi anyagokat is bőven tartalmaz.

mangold 02

A mángoldot szabadföldön a fagyok elmúltával ajánlatos vetni, csírázása 9 °C-on indul meg, ha korábban vetjük, akkor a magok elfekszenek, esetleg el is pusztulnak. Magja ún. gomoly, ezért több magonc kell ki egy magból, emiatt egyelni kell, 40 cm távolságot tartva a növények között. Elegendő két dolgot megjegyeznünk: ne ültessük árnyékos helyre, mert megnyurgul, és locsoljuk rendszeresen, mert nagy a vízigénye! A palántanevelésnek viszont már márciusban nekikezdhetünk, bár nem szokás palántázni, de éppenséggel lehet. Ilyenkor is ügylejünk arra, hogy áprilisig ne tegyük ki, mert érzékeny a túl hideg földdel járó, palántakidőlést okozó gombákra.

mangold 03

A levelek folyamatos szedését már a nyár közepén lehet kezdeni és késő őszig friss levelekhez juthatunk, ha egyszerre egy tőről csak két-három levelet távolítunk el. Fontos, hogy még a virágzás előtt szedjük le a leveleket, mert a virágzásnál már nem olyan puha és ízletes a levél. Nincs sok gondunk a mángolddal, tartsunk gyommentesen, öntözzük bőven! A gyökérzete gyenge, ezért szalma- vagy aprófű-takarással is elősegíthetjük, hogy a földje nyirkos maradjon.

mangold 04

Ha a fagyok előtt a mángold-ágyást szalmával, lekaszált fűvel betakarjuk, akkor a levélképződés tavasszal igen korán kezdődik meg és a mángold adja a legkorábbi, vitamindús tavaszi főzelék-alapanyagot. A második évben a mángoldtövek felmagzanak és a magot beérlelve elpusztulnak. Egy négyzetméter területen - folyamatos szedéssel - 4-5 kg levéltermés érhető el. Egy család számára 3-4 m2 területű mángoldvetés elegendő.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR