Ezektől a növényektől lesz szemet gyönyörködtetően színpompás az őszi kert!

Ezektől a növényektől lesz szemet gyönyörködtetően színpompás az őszi kert!

A kerti virágágyásokba nem csupán tavasszal és nyáron nyíló virágokat ültethetünk.

Rengeteg olyan növény közül választhatunk, amelyek ősszel bontanak szirmot, sőt mit több, az ősz nagy részében megörvendeztetnek bennünket a virágaikkal. De nem csak a virágok nyújtanak feledhetetlen látványt az őszi hónapokban. A különböző egyéb növények lombja, termése, kérge és egyéb részei – színüknek, mintázatuknak, textúrájuknak köszönhetően – mind-mind olyan fókuszpontot hoznak létre a kertben, amelyek mágnesként vonzzák a tekintetet. Nem beszélve arról, hogy az őszi kert legtöbb növénye élelemforrásul és menedékül szolgál a különböző kisállatoknak.

szinpompas oszi kert 06

Őszi ültetési kisokos

Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, pontosan mikor, hol, mit érdemes az őszi kertbe ültetnünk. Az őszi ültetési szezon szeptember végétől október elejéig-közepéig tart, időjárástól függően. Az ültetés sikere érdekében mindenképpen tájékozódjunk előre az adott növénnyel kapcsolatban. Azaz célszerű az őszi kertbe leginkább illő növényeket beszereznünk.

Az őszi kert jellegzetes növényei

A kínálat igen széles, ha ősszel is mutatós, dekoratív növényeket szeretnénk ültetni. Lássuk, melyek a leggyakoribbak, legközkedveltebbek mind közül.

szinpompas oszi kert 01

Virágok

A virágos növényekhez különféle egyéves növények, hagymások, évelők tartoznak. A hideg időjárást jól tűrő egynyári növények közül számos az őszi kertekben is teljes pompájában tündököl még. Ilyen például oroszlánszáj, az orvosi körömvirág, a kerti árvácska. Ezek az egynyári növények a legkülönbözőbb színváltozatokban beszerezhetők, így nem okozhat gondot, hogy mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt.

A hagymások közül a borzas púpliliom, az őszi kikerics vagy a ciklámen látványában gyönyörködhetünk. Számos évelő az őszbe nyúlóan virágzik, közülük egyesek egészen a tél beköszöntéig kitartanak. A legelterjedtebb virágos évelők közé soroljuk az őszirózsát, a krizantémot vagy az aranyvesszőt.

szinpompas oszi kert 02

Fák, cserjék

A fák és cserjék egyedi formájukkal, textúrájukkal, színükkel növelik az őszi kert változatosságát. Mikor sok más növény már jócskán elenyészett, a sárgától és a narancstól a rozsdavörösön át a bordóig terjedő intenzív őszi lombszínek még mindig lenyűgözően pazar látványt nyújtanak. Ősszel rendkívül dekoratív például az ujjas juhar vagy legyezőlevelű juhar, illetve a varázsmogyoró.

Sokan úgy vélik, hogy egy rózsabokor legfőbb vonzerejét a virágai adják. Nem árt azonban tudnunk róla, hogy számos olyan rózsafajta létezik, amelyek jellegzetes őszi lombszínükkel hívják fel magukra a figyelmet. Különösen jól érvényesülnek örökzöldek alkotta háttér előtt. Amikor fákat, cserjéket választunk az őszi kertbe, a kérgük jellemzőit is vegyük figyelembe. Például azok, amelyek hámlanak vagy szokatlan színben pompáznak, az őszi virágoskert kivételesen dekoratív kiegészítői lehetnek.

szinpompas oszi kert 04

Díszfüvek, talajtakarók

A díszfüvek általában ősszel érnek szépségük csúcspontjára, egyedi textúrát, tömeget, színt csempészve ezzel az őszi virágoskertbe. Sok közülük elvirágzás után kalászával díszít, lombja pedig aranybarnára színeződik.

Ősszel igen sokfajta bogyós termés érik be, amelyek további színekkel (a piros, lila, bordó és sárga árnyalataival) gazdagítják a kertet. Számos talajtakaró ősszel bogyótermésével és színes lombjával egyaránt díszít. Még az örökzöld változatok között is léteznek olyanok, amelyek ősszel válnak igazán mutatóssá.

szinpompas oszi kert 05

Díszzöldségek

A dísznövényként ültethető zöldségek tetszetős növénytársítást alkothatnak a különböző őszi virágokkal. A díszkáposzta például a fehér, piros, lila és zöld árnyalataiban pompázik. A díszpaprika élénkvörös terméseket hoz, amely különleges színfoltot alkot az őszi virágoskertben.

szinpompas oszi kert 07

Mindent összevetve, nem kell tehát csupán a tavaszi és nyári virágokra hagyatkozunk: számos lehetőség áll a rendelkezésünkre, hogy a szezont jócskán meghosszabbítva sokszínű, érdekes és hívogató kertet alakítsunk ki magunknak az őszi hónapokra is.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR