Legyenek a kertünknek árnyat adó részei is

Legyenek a kertünknek árnyat adó részei is

Fák alá is ültethető növények.

Egy árnyékos kertrész talán kevésbé szemet gyönyörködtető, mint a napban fürdő virágoskert, de a nyári forróságban örülni fogunk, ha ilyen területet is tervezünk a kertünkbe.

A legjobb árnyékot egy nagy fa adja. A lombja alatt üldögélni még a nyári melegben is hűsítő élmény. Alatta persze csak gyéren nő a fű, viszont árnyéktűrő növényeket ide is ültethetünk. Ezeknek ne legyen magas a vízigénye, mert a fa maga is sokat vizet elvon a talajból.

kertunk arnyat ado reszei 02

Az ilyen a körülmények, vagyis a száraz talaj és az árnyék ideálisak a tarackoló kékgyökérnek, amely finom, világoskék virágaival díszít. A csinos szellőrózsa és a kis meténg is jól érzi itt magát, ha a talaj kellően laza és néha megtrágyázzuk.

kertunk arnyat ado reszei 03

kertunk arnyat ado reszei 04

A legtöbb árnyékkedvelő növény azonban a nedvességet szereti. Az árnyliliom például egy nedvességkedvelő, levelekkel díszítő szépség. A fehéreszöld levelű fajták inkább a félárnyékban, míg a kékes levelűek a teljes árnyékban érzik jól magukat. Tápanyagban gazdag, friss talajt igényel a tollbuga, amely legszívesebben a fásszárúak ritkás félárnyékában nő. A páfrányok is a félárnyékos területek lakói, noha néhány fajuk a teljes árnyékot is jó tűri.

kertunk arnyat ado reszei 05

Kontrasztként a fényszegény területeken is képezhetünk színes foltokat, ahol a páfrányokat gazdagon virágzó rododendronokkal kombinálhatjuk. Ezek tavasszal hozzák gyönyörű fehér, sárga, piros, rózsaszín vagy lilás viráglabdáikat, A rododendronok a humuszban gazdag, enyhén savanyú földben érzik magukat legjobban, de ismertek olyan fajták is, melyek egy bizonyos fokig a meszes közeget is tolerálják.

kertunk arnyat ado reszei 06

Ezenfelül a nagy szívvirág, a kankalin, a bőrlevél és a borostyán is meglehetősen üde, árnyékos helyen érzi jól magát.

kertunk arnyat ado reszei 07

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR