Ezért jó, ha tavasztól őszig hálóval borítod a magaságyást

Ezért jó, ha tavasztól őszig hálóval borítod a magaságyást

Télen pedig üveglappal.

Különleges, hálóval, illetve üveglapokkal fedett magaságyásban termel konyhakerti zöldségeket immár harmadik éve olvasónk, Dévényi Zsolt. Ő osztja meg velünk a következőkben a magaságyás történetét, kialakításának menetét.

macskaellenes magasagyas 02

Ilyenkor jó, ha van...

A magaságyás ötlete abból származik, hogy van két kutyánk a kertben, akik előszeretettel belefekszenek minden kultúrnövénybe (a gazt viszont kerülik). Elkerítésre csak árnyékos helyen lett volna lehetőség, amely nem alkalmas növények termesztésére. Furfangos megoldásnak gondoltuk a magaságyást a kutyák ellen. Ez a része be is jött.
De van egy cicánk is. Ő az egyetlen a környéken, aki két kutyát tart (ugyanis rajtuk alszik éjszaka a kutyaházban). Neki nem okozott gondot a magasság. Egy könnyű mozdulattal fellibbent és elvégezte az aktuális dolgát. Ami nem nagy baj, de a gondos elkaparás kissé átrendezte a vetést és később az apró palántákat. Ez ellen gondoltam ki a hálóval takarást.

Ez egy egyszerű, boltban kapható, fák védelmére szolgáló, olcsó zöld háló, amelyet a kertben kivágott bambusz rudakkal emeltem fel ott, ahol szükséges volt (pl. borsó felett). A széle téglákkal biztosított. Bevált, bár Mici szomorú lett. :) Így csak egyszer ment fel, a lábnyomai elárulták. Aztán elszokott a látogatástól.

macskaellenes magasagyas 03

Nem csak nyáron, hanem télen is üzemel

Retek, saláta, borsó, hagyma, fokhagyma majd paprika és paradicsom. Télen egy részét egy fakeretre rakott üveglapokkal lefedem, így egész télen lehet friss salátát szedni.

Így készült

Sok ötletet elvetettem, míg végül a Leier cég Durisol fantázianevű termékét rendeltem meg interneten. Ami mellette szólt: tetszőleges formát ki lehet alakítani, nem rohad, könnyen összeállítható, esztétikus és tartós. Egy-két óra alatt össze lehetett állítani, aztán már "csak" a feltöltés van hátra. A háló a gazdaboltból származik, pár száz forintos gyümölcsfaháló.

macskaellenes magasagyas 04

Amire figyelni kellett

A feltöltés nagyon nagy munka és sok anyag kell hozzá.

Nekem volt a kert végében egy halom gallyam és faágam. Azt hittem, hogy az elég lesz. Kölcsönkértem egy darabolót és beállítottam az ágyásba majd nekiláttam. Aztán jött a meglepetés, hogy a kazalnyi ágból két szegmens 10 cm magasban telt csak meg.

A többi beszerzése kicsit macerás volt (szomszédok, üres terület stb.), de végül 20 cm vastagon elkészült. A következő réteg a szomszédból származik. Újra füvesítettek és a kb. 5 centi mélyen leszedett füves talajt talicskáztam bele (ez nagyon nagy szerencse volt, mert máshonnan nem lett volna elég földem). Aztán kiürítettem a komposzt dombomat (pár éves volt), aztán marha trágya, majd a tetejére 25 zsák virágföld.

Nagyon nagy meló, de jó végig nézni az eredményt, amikor vége.

Évente 8-10 zsák virágfölddel kell pótolni a süllyedést (mivel az ágak, komposzt stb. lebomlik). Idén még madártrágya is került a föld alá, mert azt is sikerült szereznem.

macskaellenes magasagyas 05

A kialakítás időszükséglete

Az előzőekben leírt módszerrel kb. 5-6 nap.

Költségek

A magaságyás 232 000 Ft + a virágföld ára. Az kb. 800-900 Ft 50 literes zsákonként.

Köszönjük Zsoltnak a részletes leírást, biztosak vagyunk abban, hogy sokak számára hasznos ötleteket adott.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR