Ezt a vagány karácsonyfát!

Ezt a vagány karácsonyfát!

A karácsonyi lakást vagy irodát feldobhatjuk egy 'alternatív karácsonyfával', amely új színt visz a megszokottak közé.

Örök igazság, hogy soha nincs túl korán elkezdeni a karácsonyi tervezgetést! Ezúttal azoknak szeretnénk néhány ötlettel szolgálni, akik idén nem hagyományos karácsonyfában gondolkodnak, hanem valamilyen alternatív – és egyben kreatív –  megoldást keresnek, hogy az ünnepi időszakban feldíszítsék az otthonukat. Azoknak is jól jöhetnek az alábbi tippek, akik kis alapterületű lakásban élnek vagy egyszerűen nincs fölös helyük egy terebélyes, tűlevelű karácsonyfa számára. Akárhogy is, írásunk bizonyára segíteni fog a döntésben!

Lehetséges karácsonyfák

Természetesen rögtön adott a lehetőség, hogy egy frissen kivágott fenyő helyett az üzletek műfenyőkínálatából válasszunk. Ennek a megoldásnak a vitathatatlan előnye, hogy a műfát évről évre újra felhasználhatjuk, a hátránya viszont, hogy ezek a termékek jellemzően nem környezetbarát anyagból készülnek, és az év közbeni tárolásukról is gondoskodnunk kell. Mindazonáltal ez is egy népszerű alternatíva, mivel a műfenyők a legkülönbözőbb színárnyalatokban és méretekben kaphatók. Anyagukat tekintve pedig léteznek például 100%-ban újrahasznosítható kartonfenyők is, amelyek a legkisebb háztartásban is kiválóan elférnek.

Akik rajonganak a fenyőtű jellegzetes illatáért és nem szeretnének lemondani róla az ünnepek alatt, mondván, hogy nincs karácsony fenyőillat nélkül, azok számára is léteznek alternatívák. Mindenekelőtt, ha magas fenyőfát szeretnénk, vegyünk bérbe, kölcsönözzünk egyet. Igen, manapság már ez a lehetőség is sok helyen rendelkezésre áll. Így nem kell nélkülöznünk a friss fenyőillatot és az élő fenyő megkapó látványát. Tájékozódjunk jó előre, hogy a lakóhelyünkhöz közel hol vehetünk igénybe ilyen szolgáltatást. Ha szerencsénk van, egyes vállalkozók házhoz is szállítják a kölcsönfát.

Szintén adott a lehetőség, hogy élő, cserepes fenyőt vásároljunk. Attól függően, milyen fajtát választunk, az ünnepek után ki is ültethetjük a szabadba. Így mi és a fenyő is jól járunk: igazi fenyőben gyönyörködhetünk az ünnepek alatt, a Föld pedig egy újabb fával lesz gazdagabb, amely szén-dioxidot nyel el és ezáltal tisztítja a levegőt, továbbá menedékül és élelemként szolgál a növény- és állatvilág számára. (A fenyőválasztás tudnivalóiról korábban már itt írtunk >>)

Norfolk-szigeti araukária vagy Norfolk-szigeti fenyő

A Norfolk-szigeti fenyő dísznövényváltozata a szobanövényként tartott szobafenyő (lásd a fenti képen). Igen gyakran tölti be a karácsonyfa szerepét, köszönhetően rövid, lágy, sötétzöld tűleveleinek. Egymástól távolabb álló, ívesen lehajló ágait szépen feldíszíthetjük. Vannak, akik úgy vélik, a szobafenyő ritkás ágaival nem veheti fel a versenyt egy hagyományos fenyővel, másoknak viszont tökéletesen megfelel a célra.

Mandulafenyő vagy pineafenyő

A kékeszöld tűlevelű, Spanyolországban és Portugáliában őshonos mandulafenyő szintén ideális karácsonyfa lehet. A száraz, hűvös helyet kedveli - ne feledjük ezt, ha az a tervünk, hogy az ünnepek után kiültetjük a kertbe.

Mandulafenyő

HamisciprusHamisciprus vagy álciprus

A cserépbe ültetett hamisciprusból is mutatós karácsonyfa válhat. A Kelet-Ázsiában és Észak-Amerikában honos ciprusféle átható fenyőillatot áraszt. Természetes élőhelyén akár 18-20 méter magasra is nőhet. Törpe növekedésű változata asztali karácsonyfaként pompásan megállja a helyét.

Leyland-ciprus

A Leyland-ciprus két, különböző nemzetségbe tartozó faj kereszteződésével létrejött hibrid, amely alternatív cserepes karácsonyfának sem utolsó. Mélyzöld lombozatán gyönyörűen mutatnak a díszek. A melegebb éghajlatú vidékeken érzi jól magát; ha kiültetjük, mindenképpen jó vízelvezetésű talajba ültessük. Vigyázzunk, ne öntözzük túl, mivel gyökere hajlamos a rothadásra.

Leyland-ciprus

Kislevelű fikusz (csüngő ágú fikusz, csüngő levelű fikusz)

A kislevelű fikusz és a hozzá hasonló, szobanövényként nevelt kis fák is kiválóan feldíszíthetők karácsonyfának. Még a pálmákra is aggathatunk fényfüzért, a kertben álló fáinkat pedig környezetbarát díszekkel öltöztethetjük ünnepi ruhába. Ha a díszek még ehetők is, bónuszként megleshetjük a belőlük csipegető énekesmadarakat vagy falatozó mókusokat is.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR