Fehér virágaival díszítő szoliterfa: a zselnicemeggy

Fehér virágaival díszítő szoliterfa: a zselnicemeggy

Kedvelik a méhek és a madarak.

Zselnicemeggy, zelnicemeggy, májusfa, kutyacseresznye, csórmány: az elnevezések mind egyetlen fát takarnak. A zselnicemeggy (Prunus padus)  elterjedt egész Európában, és Ázsia egy részén is. Magyarországon főként az északi és keleti hegyvidéken, erdős völgyekben fordul elő.

zselnicemeggy szoliter 02

Méhlegelő virágözön

Többnyire elágazó törzsű, enyhén íves, csüngő ágakkal rendelkező fa. Bokorként akár 10 méter magasra is megnőhet, faként a 15 métert is elérheti. Karcsú, kúp alakú koronát nevel. Amennyiben a kérge megsérül, csípős szagú nedvet bocsájt ki.

zselnicemeggy szoliter 03

Április-júniusban nyílnak a virágai, a hosszú, fehér szőlővirágzatszerű fürtökben. Egy fürt akár 30, pollenben és nektárban gazdag virágot tartalmazhat. A virágok illata nagyon nehéz, akár kellemetlen is lehet, de a méheket, zengőlegyeket nagy számban vonzza.

zselnicemeggy szoliter 04

Késő nyáron hozza gömbölyded, borsónyi gyümölcseit, amelyek először pirosak, majd egészen feketére színeződnek, keserédesek, kesernyések. Zselé, likőr, ecet és gyümölcslé készíthető belőlük.

zselnicemeggy szoliter 05

Szoliterként érvényesül

Természetes körülmények között ártéri erdőben, vizek mentén, erdők szélén él. Magas vízigénye miatt a felszín alatti vizek jelzőjeként tekinthetjük. Sok helyre van szüksége, hogy a szépsége érvényesülni tudjon, kertekben ezért érdemes szoliterként ültetni. Fényigénye mérsékelt, félárnyékos, árnyékos helyen is megél.

Az optimális élőhely számára a tápanyagban gazdag, friss, nedves közeg, előnyös az agyagos talaj. Nem jól tűri a meszes, száraz talajokat. Ültetéséhez legjobb időszak az ősz. A gyökérlabdánál kétszer nagyobb gödörbe kerüljön, után pedig alaposan iszapoljuk be.

zselnicemeggy szoliter 06

A zselnicemeggy nagyon vízigényes, a meleg napokon muszáj öntözni, tavasszal meghálálja a nagy mennyiségű komposztot is. A zselnicemeggyet rendszeresen metszenünk kell, a legjobb február-márciusban, egy fagymenetes napon elővenni az ollót. Évente akár többször is fiatalítsuk meg, távolítsuk el a túl sűrű, sérült, vagy egymást keresztező hajtásokat. A gyökérsarjakat is időről-időre el kell távolítani.

zselnicemeggy szoliter 09

Ajánlható fajták

A nagyvirágú ’Watereri’ fajta akár 20 cm hosszú, vízszintesen álló virágfürtöket is hozhat. Telt virágokkal díszít a ’Plena’ fajta, a ’Nana’ pedig kisebb, de sűrűbb, gömb alakú koronájával ékesíti a kertet.

A virágzás idején remek méhlegelő, a madarak is kedvelik fészkelőhelyként és a gyümölcseiért is. Mindenekelőtt gyökérsarjakkal és magokkal szaporodik, de dugvánnyal is sokszorosíthatjuk. Kellően nedves helyeken sövényként is ültethetjük.

A pókhálós molyfélék károsíthatják a növényt, nagy, ezüstös pókhálófonalakkal hívják fel magukra a figyelmet. A lárvák a növényt fogyasztják, a károsításból azonban általában felépül a fa.

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR