Megeszed az akác virágát? Csak óvatosan!

Megeszed az akác virágát? Csak óvatosan!

Vannak mérgező részei az akácnak, és hosszú távon a gyógyhatása se egyértelmű.

Észak-Amerikából származó, nálunk a házak körül, parkokban, sokfelé elterjedt, ültetett növény. Az Alföldön mint erdei fa is meghonosodott.

A fa kérge vastag, sötétbarna vagy szürke, barázdált, akár 10-20 méter magasra is megnő. Ágai, gallyai simák, kiterjedt, ritkás koronát alkot. Levelei páratlanul szárnyasan összetettek, a levélkék tojásdad alakúak. Virágzata pillangós virágokból áll, lelógó fürtű, fehér színűek, melyek a levelek hónaljában nőnek. A kellemes illatú virágai lombfakadás előtt május-júniusban nyílnak. Termése barna színű, lapos, bőrnemű hüvely, vese alakú maggal.

akacfa mergezo reszei 02

A fa kérge és kisebb mennyiségben a magja erősen mérgező hatású fehérjéket tartalmaz. Legfontosabbak a phasin és a robin. Mindkettő főleg az ereket és a vörösvértesteket károsítja. A robin hőérzékeny, főzéskor részben elbomlik.

A virágok enyhe helyi és központi idegrendszeri izgató hatásúak.

A fában sárga festékanyag, a virágokban illóolaj található. Aromaanyagait az élelmiszeripar és az illatszeripar alkalmazza.

akacfa mergezo reszei 03

A népi gyógyászatban a szárított virágokból készült forrázatot izzasztóként és vizelethajtóként használják. Hosszabb ideig való alkalmazása óvatosságra int.

Mérgezés fennállása esetén hasi fájdalmak, szélgörcsök, izgatottság, nyugtalanság, görcsök, majd tompultság jelentkezhet. A bőr, a nyálkahártyák és a nyelv sárgás színűvé válhat.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR