Mit tehetünk a lilaakácért a tél beköszönte előtt?

Mit tehetünk a lilaakácért a tél beköszönte előtt?

A kérdés, hogyan készítsük fel a télre a lilaakácot, de egyáltalán: szüksége van-e bármilyen felkészítésre?

A lilaakác szerte a világon, így nálunk is az egyik legnépszerűbb fás szárú, lombhullató kúszónövény. Többek között gyors, erőteljes növekedésének és dús virágzásának köszönheti, hogy olyannyira közkedveltté vált, nem beszélve arról, hogy már minimális gondozással elérhetjük, hogy szép, esztétikus látványt nyújtson.

A rossz idő beköszöntével azonban sok kertész azon kezdi törni a fejét, vajon mi a teendő, hogyan készítse fel a lilaakácot a hosszú, hideg télre? A jó hír, hogy a lilaakác téli gondozása, hasonlóan az év többi részéhez, mindössze csekély munkát és időráfordítást igényel a kertész részéről. Ha időnk engedi, ezt a kevés munkát érdemes lehet elvégezünk azért, hogy biztos, ami biztos alapon felkészítsük a lilaakácot a zord téli hónapokra.

lilaakac telen 02
Andrew Watson

Így készítsük fel a lilaakácot a télre

Mindenekelőtt le kell szögeznünk, hogy a szó szoros értelmében nincs szükség a lilaakác télre történő felkészítésére. Meglehetősen szívós, ellenálló növényről van szó, így elmondhatunk, hogy még a legszélsőségesebb időjárási körülmények sem fognak jelentékeny kárt tenni benne. Hacsak nem frissen ültetett lilaakácról van szó, vagy olyan példányról, amely nemrégen valamilyen betegséget vészelt át, az átteleltetése nem igényel külön munkát.

Ha tudunk rá időt szakítani, hogy még a tél beköszönte előtt ránézzünk a növényre, milyen ellátást kíván, nagyszerű, de ha ezt esetleg elmulasztjuk megtenni, sem a növény, sem mi nem fogunk sokat veszíteni vele. Fiatal vagy gyengélkedő növény esetén mindenesetre tehetünk pár dolgot azért, hogy biztosítsuk a megfelelő kondícióját a tél folyamán is.

Ha tehát tenni szeretnénk valamit a lilaakácunkért, a télre történő felkészítése részeként a töve köré terítsünk szét egy vastag réteg talajtakaró mulcsot. A gyökérzete ezáltal extra védelemhez fog jutni, és ez csak az előnyére válhat. Az sem fog megártani a növénynek, ha az elhalt, elszáradt ágait, hajtásait gondosan lemetsszük róla. Késő ősszel vagy a tél elején (miután a növény levelei már lehulltak, de hó még nem esett), végezetünk egy kis alakító, kozmetikai metszést, hogy a növény ismét formás, mutatós legyen legyen.

lilaakac telen 03
Selena N. B. H.

Ha a lilaakácunk az elmúlt években nem hozott virágot, felmerülhet annak a lehetősége, hogy a növény telente részben elfagyott, és a fagyás a virágrügyeket is érintette. Ha alapos a gyanú, hogy ez történhetett, a növényt beburkolhatjuk zsákvászonnal, hogy ezzel védjük a virágrügyeket a téli hideg ellen. Ha azonban a lilaakácunk az elmúlt években szépen virágzott, ez a lépés teljesen szükségtelen. Azt is érdemes tudnunk, hogy a lilaakác csak a szélsőségesen hideg éghajlatú területeken szenvedhet téli fagyást. Nálunk jellemzően más okokat kell keresnünk, ha a lilaakácunknál tartósan elmarad a várt virágzás.

Ez lényegében minden, amit a lilaakácunkért a tél beköszönte előtt tehetünk. Ha tehát úgy alakul, hogy egyéb fontos kerti teendőink miatt már nem jut idő a lilaakác télre történő felkészítésére, nem kell aggódnunk: a növény tud magára annyira vigyázni, hogy extra törődés nélkül is épen, egészségesen túlélje a telet.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?