Ne vágjuk túl rövidre a füvet kánikulában (ha egyáltalán van még füvünk…)

Ne vágjuk túl rövidre a füvet kánikulában (ha egyáltalán van még füvünk…)

"Neveljük" szárazságtűrőbbre.

Az elmúlt hetekben azok jártak jól, akik nem vágtak füvet a forróságot megelőzően, vagy pedig nyíráskor magasra hagyták a gyepet. A túl alacsonyan nyírók most bizonyára a kiégett sárgásbarna "füvet" nézik szomorúan. Ne csüggedjünk, a gyep meglehetősen jól regenerálódik, ha esősebb és hűvösebb időszak érkezik majd újra magához tér.

Fogadjuk meg a tanácsot: nyáron főként a száraz, meleg hetekben ne nyírjuk túl rövidre a gyepet, hagyjunk 5-6 cm-es magasságot. Főként azokon a területeken maradjon magasabb a zöld, amelyek napfürdőnek vannak kitéve. A magasabb fű jobban árnyékolja a talajt és segít annak nedvességét is megtartani.

kanikulaban fuvet ne tul rovidre 02

Amikor nyaralásról érkezünk haza, nem kell rögtön nekiesnünk a fűnyírásnak. A köztes időben a gyep megnőhet ugyan, de általában nem nagyon, mivel a pázsitfűfélék többsége 30 °C körül amúgy is leáll a növekedéssel. Az üdülés után ne egyszerre nyírjuk le, hanem több menetben. Alkalmazzuk a harmad-szabályt: legfeljebb csak a harmadával rövidítsük meg a füvet. Csak az utána következő nyírásnál állítsuk be újra a mélyebb, "szokásos" vágási magasságot.

Amennyiben elengedhetetlen és lehetőségünk van öntözni az aszályos időben is a gyepet (mert van kutunk), a legjobb a kora reggeli órákban megtenni. amikor a talaj még hűvös és a víz tud hasznosulni, nem párolog el. Ha nem tudjuk reggel megoldani, akkor még az este jöhet szóba.

kanikulaban fuvet ne tul rovidre 03

Általánosságban ideális a heti 1-2 öntözés alaposan, kb. 30 percig. A forgófej, gyepöntöző fej jó munkát végez. Így megtanulja a fű gyökérzete a mélyebb talajrétegekben található vizet kinyerni, ami növeli a füvünk szárazságtűrését.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR