Színes csemege.
A nyár slágere gyümölcsök terén sokak számára kétségkívül a görögdinnye. Zavadáné Szilvia dzsemet főzött belőle, mely akár egy egész évig is eláll. Ha éppen előbb el nem fogy. A következőkben megtudhatjuk, hogyan készül a görögdinnyedzsem.
"Ez volt az első alkalom, hogy görögdinnyéből dzsemet készítettem.
Hozzávalók:
• 1 kg görögdinnye
• 4 ek citromlé
• 2 dl narancslé
• 50 dkg befőzőcukor (3:1)
Amire még szükség van:
• botmixer,
• főzőedény,
• fakanál,
• steril üvegek és lapkák,
• merőkanál,
• tölcsér.
Valamint a száraz dunsztoláshoz kosár vagy doboz meleg takaróval, újságpapírral. De lehet dunsztolni hűtőtáskában is.
Így készül:
• A dinnyét kimagozzuk.
• Ráöntjük a narancs- és citromlevet.
• Botmixerrel pépesítjük, de hagyunk benne néhány nagyobb darabot is.
• Hozzáadjuk a cukrot, majd lassú tűzön, folyamatosan keverve felforraljuk.
• Forrás után 4-5 percig főzzük.
• Forró vízzel kiöblített befőttesüvegekbe töltjük.
• Az üvegeket dunsztoljuk.
Fontos, hogy lassú tűzön forraljuk fel, vigyázzunk, mert "köpköd". Mindent készítsünk elő a munkafolyamat előtt, hogy ne kelljen keresgélni, még üvegeket is akár. Ezek legyenek sterilek, mikróban, de lehet mosogatógépben is sterilizálni.
Kb. 1 évig áll el. Ezért kell a dunsztolásra nagyon odafigyelni, hogy abban hagyjuk kihűlni. Van egy kis tárolóm, ott fog majd a sorsára várni.
Az eredeti recept szerint még 5 dkg keserű csokit is kell a lekvárba reszelni a főzés végén, de az – olajtartalma miatt – csökkenti az eltarthatóság idejét."