A dinnye héját is megennéd? Készíts belőle gumicukrot!

A dinnye héját is megennéd? Készíts belőle gumicukrot!

Vigyázat, gyorsan fogy!

Dinnyehéjból különböző ételeket lehet készíteni, finom belőle a lekvár vagy a savanyúság egyaránt. Fontos megjegyezni, hogy a dinnyehéj külső része kemény lehet, ezért érdemes alaposan megtisztítani, hámozni felhasználás előtt.

Kánai VeraBea egy véletlen folytán saját receptet alkotott, mely alapján hamis gumicukrot készít a dinnye héjának felhasználásával. Az alábbiakban megismerhetjük a dinnyéből készült "gumicukor" receptjét.

"Régóta készítek hasonló finomságokat, 30 éve körülbelül, az első gyermekem születése táján kezdtem mindent felhasználni, ami ehető és egészségesebb a bolti verzióknál. (Nem vagyok mániákus, csak nem szeretek pazarolni, folyamatosan keresem és tanulom, mi használható, ehető.)

Ez a hamis gumicukor csak pár éves, kiskorú még. Amikor sok évvel ezelőtt megtudtam, hogy a dinnyehéj is ehető, először savanyúságot készítettem belőle, majd tökfőzeléket, befőttet. Amikor véletlen maradt pár évig egy befőtt eldugva, elővéve enyhén beszáradva a kandírozott gyümölcsökre hasonlított. Mivel nem tudtuk egyből megenni, kiterítettem száradni egy sütőlemezen, de kellett a hely, ezért betoltam gyorsan a sütőbe, ami még meleg volt. Mire kivettem, kihűlt a sütő, és elkészült az első hamis gumicukrom. Az állaga hasonló a bolti gumicukoréhoz. Én szeretem a savanyú gumicukrot, és amit venni szoktam, kétszínű és hasonló alakzatú. Legközelebb több citromsavval készítettem, és már akarattal szárítottam ki. A sütőből kivett dinnyehéj pedig majdnem ugyanazt az ízt és állagot produkálta, mint bármely bolti gumicukor. Vagyis a recept tőlem származik, bár biztos más is készített már hasonló finomságot.

dinnye hejat megenned gumicukrot 02

Ha finomat akarunk készíteni, egy nagyon vékony piros húst is hagyjunk a zöld dinnyehéjon (de anélkül is jó), a külső zöld héjat viszont mindenképpen távolítsuk el. Ezt, miután kb. 1 cm-es csíkokra vágtuk, könnyű zöldséghámozóval vékonyan eltávolítani. Majd 3-4 cm-es darabokra aprítjuk.

dinnye hejat megenned gumicukrot 03

A csíkozott, mosott dinnyehéjat feltesszük annyi vízzel főni, amennyi ellepi, valamint egy kisebb dinnye héjához fél dl 20%-os ecetet teszünk, és addig főzzük, míg üveges lesz. Oda kell figyelni, hogy mire elkészül, ami elég hosszú idő, lehet, hogy a vizet pótolni kell. Természetesen fazéktól, tűzhelytől, dinnyehéj vastagságától függ a főzés ideje, ezért is nem tudok pontos adatokat adni.

dinnye hejat megenned gumicukrot 04

Az üveges dinnyét leszűrjük és megmossuk hideg vízben, lecsepegtetjük. Közben elkészítjük a cukorszirupot, amelyben amennyi a víz, annyi a cukor súlya. A vizet felforraljuk és akkor tesszük bele a cukrot, gyorsan elkeverjük, hogy felolvadjon, de ne karamellizálódjon. Aztán citromsavat teszünk hozzá, ez fogja a savanyúságát megadni. Ebből elég feleannyit készíteni, mint amennyi az eredeti víz volt, mivel a dinnyehéj először kiengedi a nedvességtartalmát.

dinnye hejat megenned gumicukrot 05

Ha visszasűrűsödik a szirup, akkor még pár percig főzzük. Utána leszűrjük és sütőpapírra helyezzük úgy, hogy lehetőség szerint ne érjenek egymáshoz, aztán 50-70 fokon szárítjuk, míg eléri a megfelelő állagot. Ez mennyiségtől függően 1-2 óra. Aszalógépben is készülhet, napon is száradhat, ellenőrizni, forgatni kell.

dinnye hejat megenned gumicukrot 06

Akár üvegben, akár jól záródó fémdobozban eláll elég sokáig (a következő dinnyeszezonig biztosan), bár folyamatosan szárad és keményedik, de ez csak akkor fordul elő, ha valamiért eldugjuk és nem találjuk, különben esélye sincs, olyan gyorsan elfogy. A napfény kifakítja és gyorsabban szárad, de aki szereti, annál ennek sincs esélye. Ha vékonyabb csíkokat tudunk belőle szelni és hagyjuk a féldinnye hosszúságot, akkor főzés után fel is tekerhető, és csigacukor lesz a vége.

dinnye hejat megenned gumicukrot 07

Készíthető savanyúnak, de bármilyen ízesítéssel: vanília, gyömbér, rozmaring stb., tényleg csak a képzelet szab a változatoknak határt. Ha a cukrot hagyjuk karamellizálódni, akkor nem is kell más hozzá, újabb íz kerülhet dobozba."

dinnye hejat megenned gumicukrot 08

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR