Ha hirtelen beköszönt az igazi téli fagy - esetenként hóeséssel kísérve -, jól jöhet a madaraknak egy kis gyorssegély.
Pár perc alatt elkészíthetjük ezt az S.O.S. madáretetőt, amelynek a "csészéje" nem más, mint egy jól megtermett grapefruit héja.
Biztosak lehetünk benne, hogy a kismadarak értékelni fogják a fáradozásunkat. Ha sikerül egy megfelelő, nekik is tetsző helyet találnunk az etetőnek, sokáig fognak időzni a soron kívül kapott csemege közelében. A mi jutalmunk pedig nem más, mint hogy gyönyörködhetünk a magot csipegető madárkák látványában.
Az etetőt kiakaszthatjuk az ablakba, eresz vagy előtető alá, tornácra, erkélyre, a kertben egy fára, de a közeli óvoda vagy iskola udvarában vagy a szomszédos parkban is szívesen fogják fogadni a grapefruithéjban tálalt magkeveréket.
Következzen hát, hogyan készül grapefruitból madáretető.
Hozzávalók:
- egy kemény héjú, méretes grapefruit
- egy zacskó téli madáreleség
- kb. 2 méter vékony spárga
Az elkészítéshez szükséges eszközök:
- egy éles kés
- olló
- egy lyukasztó vagy szúrószerszám a grapefruit héjának átlyukasztásához
Elkészítés:
A késsel vágjuk le a grapefruit felső harmadát.
Vájjuk ki a héjból a gyümölcshúst, melyet az etető elkészülte után madárvárás közben el is fogyaszthatunk.
A héjat négy helyen, egymástól egyenlő távolságban lyukasszuk át, kb. 1 cm-re a peremtől, hogy ne szakadjon el a héj, ha már felfüggesztettük az etetőt.
Vágjunk le négy egyenlő hosszúságú spárgadarabot és az elkészített lyukakon átbújtatva dupla csomóval kössük a csészére. A túl hosszú végeket vágjuk le, majd csomózzuk össze a spárgadarabok végét.
Töltsük meg a csészét madáreleséggel. Mi zab, cirok, repce, olajretek, muhar, fekete napraforgó és vörös köles keverékét használtuk.
Készen is vagyunk, kiakaszthatjuk a madáretetőt. Várjunk türelemmel a kismadarak megjelenésére. A grapefruithoz pedig jó étvágyat, váljék egészségünkre!