Mi az előnye és hátránya az esővíz gyűjtésének?

Mi az előnye és hátránya az esővíz gyűjtésének?

Természetesen előnye, hogy olcsó vízforrás, amelynek használatával a környezetet is védjük. Csak annyit tennénk hozzá, hogy az ördög a részletekben van elásva...

100 éve azért is gyűjtötték az esővizet, mert szép illatos lett tőle az abban mosott ruha és selymes a lányok haja. Ma e szempontok mellett áll még a környezet kímélése, valamint a vízdíj és csatornadíj csökkentése is. Az esővíz azért jobb, mint a vezetékes, mert a talajvizekhez képest lágy víz, nincs benne mész, kevesebb szappantól felhabzik. Ivásra ettől függetlenül mégsem alkalmas, hiszen a gyűjtés módja ehhez nem elég higiénikus. Legjobb, ha a kertben használjuk.

Öntözésre kész

Miért drága a vezetékes víz?

Mindenki sokat fizet a víz- és csatornahasználatért. A víz azért drága, mert a kutakból és folyókból kinyert természetes vizeket bonyolult eljárásokkal tisztítják, fertőtlenítik és drága csatornarendszeren keresztül szállítják a fogyasztókhoz. A szennyvizet is költséges eljárásokkal próbálják újra megtisztítani. A víztisztítás nemcsak bonyolult, de rendkívül sok energiát is felemészt és a környezetünket is megterheli. Ha az esővíz gyűjtésével csökkentjük e terhelést, akkor azzal jót teszünk a környezetünknek is.

Napi 160 liter ivóvizet használunk fejenként:

- takarításra 5 litert
- mosogatásra, főzésre 10 litert
- fürdésre 70 litert
- a kert öntözésére 10 litert
- mosásra 20 litert
- WC-öblítésre 45 litert

Egy 100 nm-es családi házban lakó 3 fős család házon belüli vízfogyasztása kb. napi 480 liter, évi 175 m3. A 100 nm-es ház teteje is kb. 100 m2 felületen gyűjti a vizet. Évi 550 mm csapadékkal számolva 55 m3 víz gyűjthető össze, azaz a víz- és csatornadíj egyharmada is megtakarítható lenne. Sajnos az esővíz gyűjtésével nem spórolhatjuk meg a házban felhasznált összes ivóvizet, de a takarításra, kert öntözésére és esetleg a mosásra és WC-öblítésre szánt víz egy részét igen!

Hátránya is van az esővíznek?

Igen, az esővízgyűjtésnek természetesen megvannak a maga nehézségei. Elég, ha megnézzük, hogy eső után néha milyen koszosak lesznek az autók: ugyanis az esővíz sem mindig tiszta. A városi levegő szennyezettsége is könnyen átvándorol az esőcseppekbe, így gyakran a nitrogén- és kénvegyületek miatt savas kémhatású, vagy éppen koromtartalmú az esővíz. A másik problémát a háztetőkön felhalmozódó szennyeződések (madárürülék, ereszbe hulló falevelek) okozzák.

Koszos az ereszcsatorna

Érdemes tehát odafigyelni az esővíz használatára és olyan esővízgyűjtő-berendezést venni, amely az esetleges hátrányokat (pl. szűréssel) csökkenti. A megtakarítás és a környezet tehermentesítése megéri az utánajárást.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR