Az ázsiai konyhából származó édes-savanyú alkotás, azaz a chutney, leginkább a hús- és halételek ízesítését szolgálja, de kínálják rizs vagy tésztatelek mellé is. Hogyan készítsük? Bemutatunk néhány variációt.
A chutney (kiejtve: csátni) nem más, mint gyümölcsökből ecettel, cukorral készült, édes-savanyú fűszeres krém, amelynek állaga a lekváréhoz hasonló.
Milyen gyümölcsből készülhet?
Ahogy szinte az összes gyümölcsökből lekvárt, úgy chutney-t is készíthetünk. A legalkalmasabb gyümölcsök mégis az alma, birsalma, szilva (lásd a fenti képen), őszibarack, nektarin, áfonya, banán, narancs, szamóca, ananász.
Őszibarack-chutney Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.
Hozzávalók
A chutney legfontosabb hozzávalói a cukor és az ecet. A készítéshez válasszunk kristály- vagy barnacukrot, a gyümölcs aromájához illő ecetet és passzoló fűszereket. Gyakori fűszerek a fokhagyma, cayenne bors, curry, kapor, gyömbér, koriander, szerecsendió, szegfűszeg, rozmaring, zsálya, mustár, kakukkfű, fahéj. A gyümölcsöket megtisztítjuk, meghámozzuk, feldaraboljuk, majd kezdődhet a főzőcske.
Szamócachutney Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.
Sárgabarack chutney szárnyasok mellé
Hozzávalók:
- 2 kg sárgabarack
- 500 g hagyma
- 5 ek olaj
- 500 barnacukor
- 0,25 l fehérbor
- 0,125 l tárkonyecet
- 1 ek őrölt gyömbér
- 1 ek őrölt mustármag
- ½ tk kakukkfű
- ½ tk rozmaring
- só, borsű
A barackot mossuk meg, felezzük, húsát kockázzuk fel. A finomra aprított hagymát pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a barackot és a többi hozzávalót. Állandó kevergetés mellett 45 percig (illetve míg lekvárhoz hasonló állagot nem kapunk) forraljuk alacsony lángon. A besűrűsödött masszát töltsük jól zárható edénybe és azonnal zárjuk le.
Almás-körtés chutney
Hozzávalók:
- 4 alma
- 4 körte
- citromos víz
- 1 narancs
- 1 citrom
- 150 g barnacukor
- 0,125 l víz
- 0,1 l almaecet
- 150 g mazsola
- só
Az almát és a körtét hámozzuk meg, vágjuk félbe, és hogy a darabok ne barnuljanak, tegyük citromos vízbe. Hámozzuk meg a citromot és a narancsot, kockázzuk fel. Az alma és a körte felével mixerben pépesítsük, majd a cukorral, ecettel főzzük fél óráig, amíg sűrűsödni nem kezd. Közben vágjuk vékony szeletekre a maradék almát és körtét és a megmosott mazsolával együtt adjuk a masszához, amivel együtt további 5 percet forraljuk. Forrón öntsük újra zárható csatos üvegbe.
A chutney-t mindig külön kis tálkában szervírozzuk, majd minden harapás mellé kis mennyiségben fogyasszuk. Aki nem szeret főzőcskézni, annak elérhető néhány különlegesség a Lekvárosházban is.