Gyümölcs, só, fűszerek: hús mellé így porciózz lekvárt!

Gyümölcs, só, fűszerek: hús mellé így porciózz lekvárt!

Az ázsiai konyhából származó édes-savanyú alkotás, azaz a chutney, leginkább a hús- és halételek ízesítését szolgálja, de kínálják rizs vagy tésztatelek mellé is. Hogyan készítsük? Bemutatunk néhány variációt.

A chutney (kiejtve: csátni) nem más, mint gyümölcsökből ecettel, cukorral készült, édes-savanyú fűszeres krém, amelynek állaga a lekváréhoz hasonló.

Milyen gyümölcsből készülhet?

Ahogy szinte az összes gyümölcsökből lekvárt, úgy chutney-t is készíthetünk. A legalkalmasabb gyümölcsök mégis az alma, birsalma, szilva (lásd a fenti képen), őszibarack, nektarin, áfonya, banán, narancs, szamóca, ananász.

Őszibarackból
Őszibarack-chutney Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Hozzávalók

A chutney legfontosabb hozzávalói a cukor és az ecet. A készítéshez válasszunk kristály- vagy barnacukrot, a gyümölcs aromájához illő ecetet és passzoló fűszereket. Gyakori fűszerek a fokhagyma, cayenne bors, curry, kapor, gyömbér, koriander, szerecsendió, szegfűszeg, rozmaring, zsálya, mustár, kakukkfű, fahéj. A gyümölcsöket megtisztítjuk, meghámozzuk, feldaraboljuk, majd kezdődhet a főzőcske.

Szamócából
Szamócachutney Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Sárgabarack chutney szárnyasok mellé

Hozzávalók:

  • 2 kg sárgabarack
  • 500 g hagyma
  • 5 ek olaj
  • 500 barnacukor
  • 0,25 l fehérbor
  • 0,125 l tárkonyecet
  • 1 ek őrölt gyömbér
  • 1 ek őrölt mustármag
  • ½ tk kakukkfű
  • ½ tk rozmaring
  • só, borsű

A barackot mossuk meg, felezzük, húsát kockázzuk fel. A finomra aprított hagymát pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a barackot és a többi hozzávalót. Állandó kevergetés mellett 45 percig (illetve míg lekvárhoz hasonló állagot nem kapunk) forraljuk alacsony lángon. A besűrűsödött masszát töltsük jól zárható edénybe és azonnal zárjuk le.

Almás-körtés chutney

Hozzávalók:

  • 4 alma
  • 4 körte
  • citromos víz
  • 1 narancs
  • 1 citrom
  • 150 g barnacukor
  • 0,125 l víz
  • 0,1 l almaecet
  • 150 g mazsola

Az almát és a körtét hámozzuk meg, vágjuk félbe, és hogy a darabok ne barnuljanak, tegyük citromos vízbe. Hámozzuk meg a citromot és a narancsot, kockázzuk fel. Az alma és a körte felével mixerben pépesítsük, majd a cukorral, ecettel főzzük fél óráig, amíg sűrűsödni nem kezd. Közben vágjuk vékony szeletekre a maradék almát és körtét és a megmosott mazsolával együtt adjuk a masszához, amivel együtt további 5 percet forraljuk. Forrón öntsük újra zárható csatos üvegbe.

A chutney-t mindig külön kis tálkában szervírozzuk, majd minden harapás mellé kis mennyiségben fogyasszuk. Aki nem szeret főzőcskézni, annak elérhető néhány különlegesség a Lekvárosházban is.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR