Fügéből és vilmoskörtéből készítettünk lekvárt, ami már önmagában is zseniális ízvilágot adott. Képzelhetitek, mi történt, amikor 2 deci tokaji aszúbort adtunk hozzá!
A FEM3 Café délelőtti műsorában igazi őszi dzsemmelés folyt, füge-vilmoskörte lekvárt készült tokajival. Finom lett, próbáljátok ki ti is ezt a receptet, nézzétek meg a videót, hogyan készült. Aki nem tudja megfőzni, a lekvárt meg is rendelheti.
Füge-vilmoskörte lekvár tokajival
Hozzávalók:
- 1,5 kg értett vilmoskörte
- 6-7 db füge
- 20-30 dkg cukor
- fél citrom leve
- 1 teáskanál pektin (Mi az a pektin?)
- 2 dl tokaji aszúbor
A meghámozott és kimagozott körtéket vágjuk apróra, tegyük egy nagy lábasba. Adjuk hozzá a kisebb darabokra felvágott fügét. Lassú tűzön állandóan kevergetve főzzük háromnegyed órán keresztül. Keverjük össze a pektint a cukorral, majd adjuk a lekvárhoz. Ízesítsük citromlével és a borral.
Főzzük még öt percig, majd töltsük tisztára mosott üvegekbe. Zárjuk le azonnal és állítsuk fejre öt percig. A fügés dzsem kiválóan illik sajtokhoz, sültekhez, pástétomokhoz, és édességekhez is.