Gyümölcsmoly lakmározik a kertben!

Gyümölcsmoly lakmározik a kertben!

A házikerti gyümölcsök (alma, körte, dió, barack, szilva) kukacosságát valójában hernyók, azaz molylepkék lárvái okozzák. Íme, a védekezés menete.

Gyümölcsmolyok

Ide tartozik az almamoly, a barackmoly, a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly.

Gyümölcsmoly

Évente 2-4 nemzedékük fejlődik. A fiatal molylárvák berágják magukat gyümölcsökbe, abban élnek, táplálkoznak. Bábozódáshoz elhagyják a gyümölcsöt, – ilyenkor a gyümölcsben nincs lárva, csak az ürüléke - és hamarosan kifejlődik az újabb molynemzedék. A lárvával fertőzött gyümölcsöt megtámadja a Monilia gomba, barna színnel elrohad, és lehullik.

Ez lesz belőle

Védekezés

A molylepkék nemzedékeinek rajzását feromon csapdákkal tudjuk érzékelni, nyomon követni. Kémiai védekezés idejét azok adataihoz kell igazítani. Engedélyezett növényvédő szerek: Dipel ES, Dimilin, Kaiso garden, Karate.

Környezetbarát kertbe feromonos rovarcsapda való a vegyszeres védekezés minimalizálására vagy akár annak elkerülésére

A REAGRON egy magyar gyártású feromonos rovarcsapda. A csapdába kerülve a hím kártevők hozzátapadnak a ragasztólaphoz, ezzel megakadályozva a szaporodásukat, továbbá nagy fertőzöttség esetén segít megállapítani a permetezés pontos idejét, ezzel csökkentve a vegyszerek mennyiségét a gyümölcsfákon.

reagron rovarcsapda 02

A 11 leggyakoribb kártevővel – többek között alma, körte, dió, mandula, cseresznye, szőlő, sárgabarack és szilva ellenségeivel – küzd meg. Nemcsak előre jelzi a támadást, de gyéríti is a rovarokat és akár megelőzheti, hogy kémiai védekezést kelljen alkalmazni.

Nézze meg, hogyan működik >>

Dr. Némethy Zsuzsanna
www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR