Ha a cél a vegyszermentes háztáji kert: mit tehetek érte?

Ha a cél a vegyszermentes háztáji kert: mit tehetek érte?

Vajon teljesen ki lehet zárni a szintetikus szerek használatát?

Öko, bio, natúr?

Csak úgy kavarognak a fogalmak az egészségesnek tartott élelmiszerek és kozmetikumok körül, a fogyasztó meg csak reménykedik, hogy egészsége hosszú távú megőrzése szempontjából jót választ. De vajon mivel teszünk a legjobbat magunknak és családunknak?

Sokan azt gondolják, hogy csak az lehet öko, amit otthon, szigorúan a kisháztájiban termel meg az őstermelő. Ez az állítás így nem igaz, hiszen nagy területen is éppúgy lehet ökoélelmiszert előállítani, mint egy kis területen. Ugyanilyen tévhit, hogy csak a kukacos alma lehet bio, hiszen a kártevők jelenléte csak a termelés minőségétől függ.

vegyszermentes haztaji 02

De hogyan kertészkedjünk egészségesen?

A képlet egyszerű: a bio termesztés eredeti, vegyszermentesen előállított élelmiszereket foglal magába, vagyis az élővilág károsítása nélkül végzett ökológiai gazdálkodást. Mindez nagyon fontos, hiszen a probléma az, hogy rengeteg növényvédőszer-maradvány van a táplálékainkban, az adalékokon, színezékeken, puffasztókon kívül. Szerencsére egyre több ilyen jellegű webáruház készül, ahol az egészséges termékek beszerzésén túl, hasznos – elméleti és gyakorlati – tanácsok kerülnek napvilágra, megbízható forrásokból, szakemberek tollából, akik maguk is megtapasztalták a bio kertészkedés művelésének fontosságát, ezzel segítve az amatőr kertészeket.

Köztudott tény, hogy a szintetikus vegyszerek alkalmazásával termelt élelmiszerek kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, ezért vásárlás előtt mindig olvassuk el az összetevőket, és próbáljunk meg kellően tájékozódni azokról az anyagokról, amelyek nagyon károsak az emberi szervezetre. Legyen Ön is tudatos és tájékozott vásárló, keresse a bio vagy öko minősítéssel ellátott nyers anyagokat vagy kész termékeket.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR