Paradicsom védelme vegyszer nélkül

Paradicsom védelme vegyszer nélkül

A házikertben nevelt paradicsom többet és szebbet terem, ha permetezik. De mi van akkor, ha nem szeretnénk vegyszert használni?

A kémiai növényvédelmi módszereknek van alternatívája: a vegyszermentes, biológiai növényvédelem. Erre példa egy Trichoderma nevű gomba kijuttatása, amelynek az a tulajdonsága, hogy elpusztítja a többi kártevő gombát, ezáltal „megvédi" a termesztett növényt.

paradicsom

Találtunk egy 2015-ös diplomamunkát, amely egy kísérletet mutat be. Az anyag elérhető a „A TRICHODERMA ASPERELLUM ALTERNATÍV FELHASZNÁLÁSA A SZABADFÖLDI PARADICSOM NÖVÉNYVÉDELMÉBEN" címen, bárki rákereshet az interneten. A lényegét a következőben foglaljuk össze:

A dolgozat szerzőjének családja szántóföldi paradicsom termesztésével foglalkozik és szerette volna kipróbálni a biológiai növényvédelem lehetőségeit. Nem akart lemondani minden vegyi védelemről, de szerette volna a minimumra csökkenteni a szükséges kémiai növényvédelmet. Ehhez a biológiai növényvédelem felé fordult és ott keresett megoldást. Így figyelt fel a Trifender WP biológiai termésfokozó készítményre, melynek hatóanyaga a Trichoderma asperellum hiperparazita gomba.

A szerző kisparcellás kísérletet végzett, azaz egy területet több részre osztott, és az egyes részein különféle bánásmódban részesítette a paradicsomnövényeket.

• Az első parcellában minden növényvédelmet elkerült.
• A másodikban szép szabályosan, vegyszeres növényvédelmet alkalmazott.
• A harmadikban a Trichoderma gombát tartalmazó szert juttatta ki kis mennyiségben.
• A negyedikben pedig a Trichodermás növényvédelmet alkalmazta dupla mennyiséggel.

A kezelések után azt vizsgálta, hogy a paradicsom levélzete milyen mértékben károsodott a kórokozó gombáktól és a betakarítható termés mennyisége hogyan változott.

A paradicsomot a vírusos és baktériumos betegségek mellett elsősorban a gombák károsítják. A legjelentősebb gombás paradicsom-betegségek a fitoftóra, szeptória, alternária, botrítisz és rizoktónia.

Ezekkel a betegséget okozó gombákkal szemben általában vegyszeres védekezéssel vehető fel a harc. A megelőző kezelésre főleg a kontakt szereket (rézoxiklorid, mankoceb, propamokarb stb.) használjuk szisztémikus szerekkel felváltva. Már kialakult betegségnél gyógyító kezelésre csak szisztémikus szerek (dimetomorf, cimoxanil, azoxistobin stb.) megfelelő rotációja ajánlott. Egy termelőüzemben évente 10–14 növényvédelmi kezelés szükséges, függően az időjárástól és a fertőzések erősségétől, de egy házikertben is hasonló sűrűségű védekezéssel érhető el jó eredmény. Ez nagyon nagy növényvédőszeres terhelést jelent, amely nemcsak egészségügyi kockázatot jelent, hanem igen drága is. Minden alternatív lehetőséget érdemes megragadni a mennyiségek csökkentésére.

A kísérlet eredményei:

LOMBKÁROSODÁS

A szerző a paradicsomnövények lombjának károsodását mérte fel két alkalommal. A lombkárosodás általában a bogyók későbbi beérését, a termés csökkenését és a paradicsom napégését okozza. A betakarításig a paradicsom elveszítette a lombjának 46%-át, ha nem kapott semmilyen növényvédelmi kezelést. A hagyományos vegyszeres növényvédelmi kezelésnek alávetett paradicsom szép és egészséges maradt, a lombjának csak 5%-a károsodott. A Trifenderrel kezelt növények a kettő között helyezkedtek el: kb. 16% lombot veszítettek. Nem volt számottevő különbség az egyszeres és kétszeres mennyiségű kezelés között.
Következtetés: „Bár a Trifender WP hatékonysága elmarad a hagyományos fungicides védekezésnél mért eredménytől, mégis hatékony lehet lomb védelemben, főként ökológiai gazdaságokban, felváltva alkalmazva az engedélyezett réz és kén tartalmú készítményekkel."

TERMÉSMENNYISÉG

A mért eredmények azt mutatják, hogy a kezeletlen sorokról származó termés 33,3%-a nem volt piacképes, még konzervipari felhasználásra sem volt alkalmas. Sok volt a napégett bogyó, amin könnyen megtelepedtek a gombás betegségek. A kémiai növényvédelemben részesített paradicsom bógyóinak csak 5%-a károsodott, míg a Trifenderrel kezeltek 7%-a ment veszendőbe. Tehát ismét a kémiai növényvédelem nyert, de a biológiai növényvédelem nagyon szorosan a nyomában maradt és rengeteg termést megmentett a kezeletlen növényekhez képest.

A szerző egyéb megfigyelései:

„A termés tömege mellett szembetűnő volt a paradicsom növények gyökérzetében mutatkozó eltérések. A Trifenderes előkezelést kapott területen a paradicsomok sokkal nagyobb, erősebb, jobban szétterülő gyökérzetet fejlesztettek, szemben a kontroll területen fejlődötteknél, ahol átlagos gyökérzet alakult ki. A kapott eredmények alátámasztják, hogy a T. asperellum elősegíti a növények egészséges gyökérfejlődését, és magasabb termésmennyiséget biztosít."

Összefoglalásul elmondhatjuk, hogy van alternatívája a kémiai növényvédelemnek, hiszen e kísérlet szerint a rossz gombát irtó jó gomba valóban működik!

Aki szeretné kipróbálni: a hiperparazita gombát tartalmazó készítmények Magyarországon (2015-ben, kiemelve a kísérletben szereplő, jelenleg is kapható szer).

Artis

Arthrobotrys oligospora

termésnövelő mikrobiológiai készítmény

Bora WP

Beauveria bassiana

termésnövelő mikrobiológiai készítmény

Öko-ni

Coniothyrium minitans

termésnövelő mikrobiológiai készítmény

Trifender WP

Trichoderma asperellum

termésnövelő mikrobiológiai készítmény

Contans WG

Coniothyrium minitans

biológia gombaölő szer

Polyversum

Pythium oligandrum

biológia gombaölő szer

Azoter-F

Trichoderma aureoviride

baktériumtrágya

Mycostop

Streptomyces griseoviridis

biológiai gombaölő szer

Blossom Protect

Aureobasidium pullulans

biológiai gombaölő szer

Boni Protect

Aureobasidium pullulans

biológia gombaölő szer

trifender

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR