Hagymás szezonkezdet

Hagymás szezonkezdet

Az iskolakezdés nem csak a gyerekeknek jelent nagy változást a nyárhoz képest, hanem a hobbikertészeknek is egy új szezon indulását jelzi. A szeptember számos izgalmas és érdekes feladattal kecsegteti a kertészkedni vágyókat, ezek közül az egyik a hagymás virágok ültetése.

Az iskolaidőszak indulásának említése nem véletlen, ugyanis a hagymások szezonját a néphagyomány szorosan összeköti az iskolai ciklussal! A virághagymák ugyanis szeptembertől kezdve kerülhetnek a földbe (de az ültetés egészen november közepéig folytatódhat), hogy aztán majd a nyári szünet kezdetekor, június táján kerüljenek felszedésre. A gumók így a nyarat – a lurkókhoz hasonlóan – pihenéssel töltik, majd szeptemberben újra felpezsdül körülöttük az élet!

hagymas szezonkezdet 02

A tavaszi hagymások sajátossága, hogy a kikeleti virágzáshoz őszi telepítés szükséges, ugyanis az ún. hideghatás nélkül a gumókból jövőre nem fejlődnek szépséges virágok. Aki az őszi ültetést kihagyja, sajnos biztosan lemarad a tavaszi virágözönről. Kivéve persze ha vásárol majd előnevelt növényeket, ez is egy lehetőség ugyanis, de mennyivel jobb a saját nevelésű virágban gyönyörködni! A hagymások sokféle pozitívummal rendelkeznek: ültetésük egyszerű feladat, a téli szezonban szinte semmilyen ápolást nem igényelnek, a tavaszi elvirágzás után pedig a gumók felszedhetők, így a hagymások ágyásai újra hasznosíthatók lesznek!

hagymas szezonkezdet 03

A hagymások ültetése bár nem nehéz feladat, egy kevés előkészületet mindenképpen igényel. Az első lépés az ágyás helyének kijelölése, ami azért lényeges mozzanat, mert bár a telet a gumók a föld alatt töltik, a tavasszal kibújó hajtásoknak és virágoknak napfényre és meleg fekvésre lesz szükségük, így a hagymák ne kerüljenek árnyékolt, huzatos, fagyzugos területre.

hagymas szezonkezdet 04

A talaj kondicionálása sem maradhat el, fontos teendő a gyommentesítés, és szükséges lesz egy mély, átforgató, talajlazító ásás is. A virághagymák talajigénye nem összetett, azonban rosszul tűrik a nedves, nyirkos körülményeket, vagyis az agyagos, rossz vízelvezetésű, kötött, pangóvizes közeg nem megfelelő nekik. Az ilyen talaj komposzt, homok és/vagy friss, zsákos termőföld adagolásával javítható fel. A könnyen elvégezhető előkészületek után jöhetnek a hagymák, ám a beszerzésnek is vannak trükkjei!

hagymas szezonkezdet 05

Virághagymát az ősz elejétől kezdve szinte mindenhol lehet venni, még az élelmiszer üzletek polcain is megtalálhatóak. Vigyázni kell azonban a túl olcsó, akciós darabokkal, ezek néha elfekvő készletekből származnak, olykor pedig hanyagul kezelt, rossz állapotú darabok. A minőséget tesztelni lehet tapintással: amennyiben a zsákban, hálóban puha, benyomható falú gumók vannak, ne vásároljuk meg őket. A zacskóba adagolást gyakran gép végzi, így előfordulhat, hogy a feltüntetett mennyiségnél kevesebb kerül bele a csomagolásba, ezért nem rossz ötlet szintén tapintással végigszámolni a gumókat. Általános tapasztalat, hogy a szaküzletekben (kertészetekben, gazdaboltokban) nagyobb valószínűséggel találni friss, minőségi árut, így érdemes inkább ilyen helyeken vásárolni. A hazavitt vetőanyagot ültetésig mindig száraz helyen kell tárolni.

hagymas szezonkezdet 06

Végre eljött az ültetés ideje! Az egyik fő szabály, hogy az ültetési mélység a hagyma magasságának két-háromszorosa, esetleg a hagyma körmérete legyen. Figyelni kell arra is, hogy a gumók fejjel (csúccsal) felfelé kerüljenek a földbe, mert ugyan a fejreállított hagyma is kihajt majd, de a felesleges forduló sok energiát elvesz a növénytől. Jó ötlet a hagymákat megtervezett formában, például körbe, félkörbe, ívelt vonalat követve, vagy geometriai formák szerint elrendezni, így tavasszal a látvány sokkal izgalmasabb és hatásosabb lesz! Szintén remek ötlet úgy összeválogatni a hagymakollekciót, hogy eltérő virágzási idejű fajok legyenek köztük, hiszen a hagymások jellemzően csak két-három hétig dekorálnak, megfelelő szelektálással azonban akár egy-két hónapig is biztosítható a folyamatos virágözön!

Megyeri Szabolcs kertészete

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR