Avagy nem minden szilva ringló, de minden ringló szilva.
A szilvaválasztásnál az egyik legfontosabb kérdés, hogy szilva vagy ringló legyen.
Botanikai szempontból mindkettő szilvának tekinthető, formában és a gyümölcshús milyenségében mutatnak némi eltérést.
Szilvának a hosszúkás gyümölccsel és jól látható has-varrattal rendelkező fajták számítanak. A gyümölcshús jól elválik a magtól, és sütés során is megőrzi keménységét.
A ringló általában valamivel nagyobb és inkább gömbölyű, a gyümölcshús puhább és kevesebb savat tartalmaz.
A korai szilvafajták már júliustól érnek, a középkorai fajtákat augusztusban lehet szüretelni, míg a késői szilvafajtáknál a szedési időszak őszbe nyúlik.
Mindkét csoportban vannak önporzó és önsteril fajták. Az utóbbiak csak akkor hoznak gyümölcsöt, ha egy azonos időben virágzó idegen szilva vagy ringló pollenjével megtörténik a beporzás. Ha nem nő megfelelő fajta a közelben, akkor legjobb, ha önporzó fajtát választunk.