Birsalmasajt, édes csemege télire

Birsalmasajt, édes csemege télire

Itt az alkalom, hogy a megérett birsalmát felhasználjuk, készítsünk belőle sajtot!

Aki még csak nyersen próbálta a birsalmát, azt igen kellemetlen élmények érhették. A birsalmának ugyanis még éretten is magas a pektintartalma, húsa igen kemény, íze fanyar és savanykás.

"Nyers" tulajdonságai ellenére ma már az egész világon elterjedt gyümölcs. Őshazája valószínűleg a Kaukázus vidéke és Perzsia.

Tavasszal fehéres és hússzínű virágokkal díszíti a kertet, gyümölcse pedig fajtától függően szeptember végén, októberben érik. 7-15% cukrot, 1-3% pektint és 15-25 mg% C-vitamint tartalmaz. P-vitamin-, más néven citrintartalma elérheti a 300 mg%-ot. A P-vitamin vérzékenységgel járó, illetve skorbuthoz hasonló betegségek megelőzésére, gyógyítására szolgál. Nálunk főként házikertekben termesztik, a piacon főleg őstermelőktől vásárolhatunk birsalmát.

Birs

Csemege télire

A birsalmából rendkívül ízletes csemege készíthető, mely megédesítheti a szürke őszi és téli napokat. Az érett birsalmákat alaposan meg kell mosni, héjukról el kell távolítani a szürkés bevonatot. Ezek után negyedeljük és távolítsuk el a magházat. A "kukacos" birseket is nyugodtan felhasználhatjuk, de természetesen a furkált részeket vágjuk ki a húsból.

Forró vízben puhára kell főzni, majd a leszűrt gyümölcsöt össze kell törni (mintha burgonyapürét készítenénk). Az összetört birset addig főzzük, míg kavargatás közben a lábas alját meg nem látjuk. Minden kg tört gyümölcshöz 80 dkg cukrot keverünk és további 10-15 percig kavargatjuk. Ha túl kevés ideig főzzük, fennáll a veszélye, hogy a készítmény idő előtt megpenészesedik a magas víztartalom miatt.

Ha kész, akkor tetszés szerinti formába öntjük, de sietni kell, mert nagyon gyorsan alvad. Ízlés szerint keverhetünk belevagy tehetünk a tetejére diót, mandulát, mogyorót vagy mazsolát. Ha megdermedt, borítsuk ki a formából és száraz, szobahőmérsékletű helyen, időnként forgatva szárítsuk 2-3 hétig. Ha kész, fogyasztásig celofánba csomagolva tároljuk.

Birsalmasajt

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR