Három fontos tipp a sikeres beltéri fűszernövény-termesztéshez

Három fontos tipp a sikeres beltéri fűszernövény-termesztéshez

A friss fűszernövények már egész évben ott virítanak a bevásárlóközpontok zöldségosztályán, de ahhoz, hogy sokáig kiszolgálják kulináris szükségleteinket, igényelnek némi extra segítséget. Lássuk, melyek a legfontosabb befolyásoló tényezők, neveljünk igazi túlélőket!

1. Napfény!

A fűszernövényeknek napi 4-6 óra közvetlen napfényre van szükségük ahhoz, hogy a lakásban ne csak vegetáljanak, hanem valóban gyarapodjanak is. Itt nem csupán természetes fényre, hanem kifejezetten napfényre gondolunk. Tetszetős dolog a fűszernövényeket a konyhapulton tartani, de tegyük inkább az ablakba. Fűtési szezonban olyan ablakot válasszunk, ami alatt nincs radiátor, mert a szaunáztatást is kerülni kell.

Citromfű

2. Biztosítsuk a gyökereknek a megfelelő vízelvezetést

A késő őszi, téli, kora tavaszi hónapokban, amikor a fűszernövényeket nem a szabadban, nyárias időjárási viszonyok között tartjuk, lassabb ütemben veszik fel a vizet. Ahhoz, hogy a gyökérzet ne álljon vízben, ne rothadjon el, megfelelő vízelvezetést kell biztosítanunk a cserép alján. És itt nem csak a vízelvezető nyílásokról van szó, hanem például egy réteg kavicsról, ami segít abban, hogy gyökerek ne álljanak vízben.

Lestyán

3. Ne együk meg a fűszernövények napelemeit!

Bár a legkorábban kifejlődött, nagyobb méretű levelek csábítanak bennünket a leginkább, hogy elfogyasszuk azokat, nem árt észben tartanunk, hogy pont ezek a levelek azok, amelyek a növény napelemeiként funkcionálnak. Ha csak ezeket a korosabb leveleket csipkedjük le, megnehezítjük a növény számára a növekedést. Tehát a fűszernövényről történő "szüreteléskor" a fejlett levelek mellett friss levélkéket is szedjünk (és természetesen soha ne vágjuk le egyszerre az összes levelet).

Ha van valakinek valamilyen bevált gyakorlata, amivel szeretné kiegészíteni a listát, ossza meg velünk bátran a megjegyzésekben!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR