Hawaii van? Nevelj cserépben ananászt!

Hawaii van? Nevelj cserépben ananászt!

Végy egy cserepet, egy kis földet, homokot és egy zacskót. És persze egy szép, friss ananászgyümölcsöt, amelynek friss levelekből álló üstöke van. A többit most elmondjuk.

Saját ananászt!

Ki ne kacérkodna az ananásztermesztés gondolatával? A XIX. századi Magyarországon is kísérleteztek termesztésével, méghozzá az Esterházy család üvegházaiban volt valóságos trópusi ültetvény. Egy 1830-ból származó dokumentum szerint az éves termés 400 db ananász volt.

A termesztés igazából nem is olyan bonyolult, de azért lehetnek benne kihívások. Először is szükség van egy szép ananászra. Olyan gyümölcsöt válasszunk, amelynek levelei frissek, zöldek, masszívak, nem barna foltosak. A túl puha, penészes (ne szégyelljük a boltban a szaglászást se, hiszen mégiscsak a jövőbéli ananásztermesztő karrierünkről van szó :)), sérült példányok nem alkalmasak a feladatra.

Vágjunk bele

Első lépésként le kell vágni az ananász tetejét egy éles késsel.

Tető nyissz!

A levágott tetőből egy ügyes mozdulattal csavarjuk ki a leveles részt. Ezt az ananászdarabot (üstököt) fogjuk majd elültetni.

Kicsavartuk

Távolítsuk el az üstökről az alsó leveleket és a felesleges gyümölcshúst.

Levelek leszedve

Ananász

Innentől két módon folytathatjuk: víz vagy föld

1. Az üstököt egy pohár vízbe helyezzük úgy, hogy csak az alsó, barnás részt érje a víz. A vizet naponta cseréljük, illetve pótoljuk. Ha megjelennek a gyökérkezdemények (kb. 1 hónap múlva), akkor homokos földkeverékbe ültessük el.

Pohárban

2. Ha nem a vizes megoldást választjuk, akkor az ültetéshez nem kell rögtön hozzálátnunk. Tegyük a levágott darabot szellős helyre 1-2 napra, hogy kellően megszáradjon a vágott felület.

Fogjuk egy cserepet, és töltsük meg a földkeverék és a homok 50-50%-os keverékével.

Földkeverék

Készítsünk egy kis fészket és óvatosan helyezzük a cserép közepébe az előzőleg előkészített ananászdarabot kb. 1-1,5 cm mélyen. Kevés vízzel locsoljuk meg a földet.

Odaraktuk

Húzzunk az egészre egy zacskót, majd helyezzük napfényes, meleg helyre. 1-2 naponta pár percre szellőztessük, hogy a túl magas páratartalomtól ne penészedjen be.

Zacskóval

Az ananász 4-6 hét alatt meggyökeresedik és amikor ez megtörtént, akkor vegyük le a zacskót.

Gyökeresedés után máris van egy melegkedvelő szobanövényünk. Sok fényt, rendszeres, heti locsolást, havi tápanyag-utánpótlást igényel. Nyáron kitehetjük a szabadba, ezt intenzív növekedéssel hálálja meg. Egy év elteltével jutalmazzuk meg egy átültetéssel és egy nagyobb cseréppel.

De hol van a gyümölcs? Az alma a titok nyitja

Ha a növény elérte a félméteres magasságot és a másfél-kétéves kort, akkor megpróbálkozhatunk a termésérleléssel. Vegyünk egy almát, vágjuk félbe és helyezzük közvetlenül a növény mellé. Takarjuk be a cserepet ismét egy zacskóval és hagyjuk lefedve minimum 2 hétig. Ne zavarjon hogy az alma közben elkezdett rohadni. Akár azt is hagyhatjuk, hogy teljesen megrohadjon és csak akkor távolítjuk el a zacskót a növényről.

Az érő, rohadó alma etilén-gázt termel, amely az ananász termésérését serkenti. Ha mindent jól csináltunk és az anaásznövényünk is úgy akarja, akkor 60-70 nappal az almás kezelés után vörös virágkorona-kezdemény jelenik meg az ananásztő közepén. Éréskor a virágokból termés lesz, amelyek a fedőlevelekkel és a virág szárával összenőve húsos gyümölccsé alakulnak át. 8-10 hónap várakozás múltán akár Hawaii-on/Brazíliában/Fülöp-szigeteken/Costa Ricában  is érezhetjük magunkat otthon, a termő ananásznövényünk közelében. Az ananász nem utóérő, a szürethez meg kell várni, hogy sárgás színű legyen és csodálatosan illatozzon.

Ne szegje a kedvünket, hogy a fentiek alapján minimum három év alatt tudunk ananászból ananászt előállítani (a braziloknak, akik a legtöbb ananászt termesztik,  ez pik-pakk, két év alatt sikerül), a saját termesztésű ananász igazi varázslat!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR