Mangó felnevelése magról: csak ha ismered a trükkjét

Mangó felnevelése magról: csak ha ismered a trükkjét

A mangó hatalmas magja szinte kelleti magát, hogy felneveljük. Ha ismerjük a trükkös technikáját, akkor ez nem is bonyolult feladat.

Kísérletező kedvű hobbikertészek gyakran próbálkoznak a boltokban újdonságként feltűnő növények, gyümölcsök házi szaporításával. Több-kevesebb eredménnyel. A siker érdekében most a mangó (Mangifera indica) csíráztatásához adunk pár ötletet.

Érett gyümölcsöt vegyünk

A sikeres nevelés egyik feltétele, hogy érett anyát, azaz szép színes, kellően puha mangógyümölcsöt válasszunk. A gyümölcs, a Lidl újság aktuális kiadványainak köszönhetően, kedvező áron beszerezhető a Lidl üzletlánc boltjaiban. Az éretlen gyümölcs magja kevésbé csíraképes.

Kettévágva

Legyünk gyorsak

Az édes mangó elfogyasztása után a mag nem tölthet el hosszabb időt szárazon; egy-két napon belül ültessük el. Ha pár napra félretesszük, az még nem okoz problémát, csak ezalatt is fedjük be nedves homokkal, fűrészporral, vagy tegyük egy zacskóba, mohapárnára. Ha épp nem lenne otthon mohapárnánk, akkor azt bármilyen nedvszívó természetes anyaggal pótolhatjuk.

Kiszabadítva

Szabadítsuk ki a magot

A gyümölcshúst, amennyire csak lehet, távolítsuk el a kagyló alakú, szőrös maghéjról. A kemény maghéjat óvatosan nyissuk fel egy tompa kés segítségével: finoman, hogy a puha magot ne sértsük meg, a kagyló domború peremét vágjuk körbe. Ha ezzel megvagyunk, a magocska elvileg könnyedén kicsúszik a kagylóhéjból. Ha csak egy töpörödött, fejletlen valamit találunk a magházban, akkor azt kidobhatjuk, hiába is próbálkoznánk csíráztatásával.

A maghéj eltávolításával meggyorsíthatjuk a kelést. Ha biztosra akarunk menni, kezeljük gombaölővel, majd haladéktalanul ültessük el a babszemnyi mangócsemetét.

Közepes méretű (nem túl mély) cserépbe vízszintesen ültessük el a magot, majd szórjunk rá. 3-4 centi laza, jó vízáteresztésű földkeveréket. A lapos edénnyel az a célunk, hogy megelőzzük a mangóra jellemző túlzott gyökérnövekedést. A gyökér ugyanis akár 45-60 cm hosszúra is nőhet, míg a palánta ezalatt csak ennek harmadára nyúlik. Ez megnehezítené az átültetést, bizonytalanná téve a növényke túlélését.

Meleg, trópusi klímán 5-14 nap a mag csírázása, hűvösebb helyen eltarthat kb. 3 hétig. Ha a cserepet alulról melegítve 22-25°C körül tartjuk, azzal megtéveszthetjük és gyorsabb csírázásra serkenthetjük a növényt.

Trópusi eredete révén a mangó egyenletes meleget, magas páratartalmat és rendszeres vízutánpótlást igényel. Óvni kell a huzattól és a hirtelen hőmérsékletingadozástól. Télen télikertben vagy szobában, nyáron inkább a szabadban, a kert legmelegebb részén tartsuk.

Magoncok

A magoncok minimum 6 év után fordulnak termőre, de a mérsékelt égövben, üvegház híján erre ritkán számíthatunk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR