Trópusi ízvilágú gyümölcs a hazai kertekben: ilyen az indián banán!

Trópusi ízvilágú gyümölcs a hazai kertekben: ilyen az indián banán!

A boltokban járva biztos sokan gondolkodnak el azon, hogy milyen jó lenne, ha Magyarországon legalább egy olyan, trópusi ízvilágú gyümölcs megteremne, mint például a banán, a mangó, az ananász vagy az avokádó. Ez a cikk egy ilyen gyümölcsfajról szól.

Latin neve Asimina triloba, az annónafélék családjába tartozik, Észak-Amerikából származik, ott paw-paw  néven ismerik. Amennyire aggályos a káki "datolyaszilva" elnevezése, annyira jól cseng az asimina  magyar neve: indián banán. Ugyanis az íze a banán, mangó, avokádó keveréke, és az indiánok kedvelt gyümölcse volt Észak-Amerikában.

indian banan 02
Az indián banán gyümölcse

Az indián banán formája, állaga, illata

A gyümölcs formája ovális vagy gömb alakú, zöldes-sárgás színű, belső állaga sárga színű, pudingos, krémes, lédús, elképesztően finom. Illata is fantasztikus, én fogyasztás előtt percekig csak szaglászni szoktam, annyira kellemes illata van.

indian banan 01
Az indián banán gyümölcse kettévágva

Termete, fényigénye

Az indián banán viszonylag lassan növő, lombhullató fa. Sokan panaszkodnak, hogy kicsi az udvaruk vagy a kertjük, nekik jó hír, hogy árnyékkedvelő, nem igényli a tűző napsütést, félárnyékos helyen érzi legjobban magát, tehát egy zsúfolt kertben is lehet neki helyet találni. Ha kénytelenek vagyunk tűző napra ültetni, az első években érdemes árnyékolni.

indian banan 03
A sikeres beporzásnak köszönhetően gyümölcstől roskadoznak az ágak

Bírja a téli hideget

-30 fokig bírja a téli hideget, azaz a mi klímánkon gyakorlatilag korlátlannak nevezhető a téltűrése. A tavaszi fagyokat is jobban viseli, tavaly áprilisban -3 fokos fagyot kapott teljes virágzásban öcsém udvarán, és még így is bőven termett.

Ősz elején érik be

Szeptemberben érik. Az érett gyümölcs magától lepottyan a fáról, ha ki tudjuk tapasztalni, melyik fog megérni (puhulni és illatozni kezd a fán), a lepottyanás előtt levéve utóérik. Érési időszakban naponta meg kell nézni, hogy hullott-e le érett gyümölcs a fáról.

Kártevője nincs, ezért permetezést nem igényel, így biogyümölcsként termeszthető. Az öntözést meghálálja, metszeni nem szükséges.

Karógyökeret fejleszt, ezért szereti a mély talajt. Az ültetés utáni 3. évben már hozhat termést, de csak abban az esetben, ha nemes, oltott fajtát ültetünk.

indian banan 05
Terméskötés. A nemes, oltott fajták akár 30-40 dkg-os gyümölcsöt is teremnek. 4 éves indián banán

Termesztésének legfőbb sarokpontja

És itt jön a termesztésének legfőbb sarokpontja. A magról nevelt növények jellemzően nem öntermékenyek (önmagát nem tudja beporozni a fa), egymagukban nem teremnek.

Ha 2 magonc példányt ültetünk belőlük egymás közelébe, és szerencsés esetben tudják egymást porozni, a termésük mérete és minősége akkor is nagyon bizonytalan. Gyakori, hogy a magonc rendkívül apró gyümölcsöt terem, ami tele van nagy méretű magokkal, emiatt kevés gyümölcshús nyerhető ki belőle.

Ezért a sikeres termesztéshez csak oltott, nemes fajtát szabad ültetni, viszont ebből egy fa is elég a terméshozáshoz. Nyilván ettől függetlenül többet is lehet ültetni. Nagyon fontos, hogy megbízható forrásból szerezzük be a növényt.

Trükk a biztosabb termés érdekében

Ezen túl van még egy trükk, amivel a nemes, öntermékeny fajtát még nagyobb és biztosabb termésre tudjuk serkenteni. Mivel a virágját a rovarok nem kedvelik túlzottan, ezért kézi rásegítéssel, kézi beporzással nagyon hatékonyan tudjuk segíteni a gyümölcskötést.

Ennek módja a következő: virágzáskor kis ecsettel a már érett portokú virágokból virágport viszünk át a még éretlen portokú virágok bibéjére.

Az érett portokú virág az a virág, amibe belenézve barnás-szürkés virágport látunk a virág belsejében, ecsettel belenyúlva virágporos lesz az ecset vége. Az éretlen portokú, beporzandó virág belseje sárgás-zöldes színű, kemény, kis ecsettel belenyúlva nem ad még virágport.

Tehát röviden: virágport kell átvinni a virágporos virágból a még nem virágporosba.

Több éven is teszteltük a módszert, kézi beporzással 5-ször, 10-szer annyi gyümölcs lett a fákon. Az áprilisi virágzás 1-2 hetes időtartama alatt ez 2-3 naponta 10 perc ecsetelést jelent, a porzás jutalmaként szeptemberben élvezhetjük a munkánk gyümölcsének gyümölcsét.

Akinek már van ilyen fája, remélem segítek ezzel a praktikával, hogy bővebb termése legyen.

indian banan 04
Egy barátom 2,5 éves unokája segít a beporzásban.
A szürkés-barnás virágporokat kell ecsettel átvinni a sárgás-zöldes belsejű virágba

Így fogyasszuk

A gyümölcs héja nem ehető, hámozás után kettévágva kiskanállal vagy darabolva kell a gyümölcsöt fogyasztani.

Nagy, barna magok vannak a gyümölcsben, ezeket el kell távolítani a gyümölcsből.

Nálam beszerezhető ez a fantasztikus növény, mivel korlátlanul téltűrő, igyekszem olyan helyekre is eljuttatni, ahol sokat szenvednek egyéb gyümölcsfajokkal a sorozatos fagykárok miatt.

Telefonon (Harcz Endre, 06-20-491-0473) vagy a facebookon elérhető vagyok, tanácsért keressen bárki bátran, mert a hasznos szaktanács van annyira fontos, mint a jó szaporítóanyag.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR