Virágzás után vágjuk vissza a kínai virágloncot

Virágzás után vágjuk vissza a kínai virágloncot

Kritikus kérdés az időpont.

Kínai virágloncnak vagy szépségcserjének (Kolkwitzia amabilis)  is nevezik azt a gyönyörű bokros növényt, amely májustól júniusig ontja virágait. Annak érdekében, hogy minden évben bőségesen hozza a virágokat, a megfelelő időpontban kell elővennünk a metszőollót.

kinai viragloncot vagjuk vissza 02
stanze

A klasszikus metszése az elvirágzást követően esedékes. Rövidítsük meg a hosszú, íves, alácsüngő ágakat, egészen a következő oldalelágazásig vágjuk őket vissza. A következő tavaszig a cserje új hajtásokat fejleszt, ezek lecsüngenek és sűrűn tele vannak virágrügyekkel.

kinai viragloncot vagjuk vissza 03
Plant Image Library

A téli metszés helytelen, mégis sokan végzik. Ennek eredményeként meglehetősen sok virágrügyet eltávolítunk, így a következő tavasszal csak gyengén virágzik a bokrunk. Ráadásul az új hajtások májusban gyakran olyan sűrűn állnak, hogy a maradék virágok egy részét is elrejtik a bokor belsejében.

kinai viragloncot vagjuk vissza 04
manuel m. v.

Előfordulhat, hogy azért ritkítunk a metszéssel, hogy a korona belseje is elegendő fényt kapjon. Az ilyen metszésre elegendő, ha 2-3 évente kerül sor, közvetlenül a virágzás után. Ilyenkor távolítsuk el a gyenge, túl sűrűn növő vagy egymást keresztező ágakat, hogy a bokor fel tudja venni természetes formáját.

A fiatalító metszés csak olyan kivételes esetekben szükséges, amikor a bokrot néhány évig nem metsszük és legyengült, csupasz hajtásokat hoz. Ebben az esetben leghamarabb áprilisban vagy a virágzást követően a talaj közelében vágjuk vissza az ágakat.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?