Virágzás után vágjuk vissza a kínai virágloncot

Virágzás után vágjuk vissza a kínai virágloncot

Kritikus kérdés az időpont.

Kínai virágloncnak vagy szépségcserjének (Kolkwitzia amabilis)  is nevezik azt a gyönyörű bokros növényt, amely májustól júniusig ontja virágait. Annak érdekében, hogy minden évben bőségesen hozza a virágokat, a megfelelő időpontban kell elővennünk a metszőollót.

kinai viragloncot vagjuk vissza 02
stanze

A klasszikus metszése az elvirágzást követően esedékes. Rövidítsük meg a hosszú, íves, alácsüngő ágakat, egészen a következő oldalelágazásig vágjuk őket vissza. A következő tavaszig a cserje új hajtásokat fejleszt, ezek lecsüngenek és sűrűn tele vannak virágrügyekkel.

kinai viragloncot vagjuk vissza 03
Plant Image Library

A téli metszés helytelen, mégis sokan végzik. Ennek eredményeként meglehetősen sok virágrügyet eltávolítunk, így a következő tavasszal csak gyengén virágzik a bokrunk. Ráadásul az új hajtások májusban gyakran olyan sűrűn állnak, hogy a maradék virágok egy részét is elrejtik a bokor belsejében.

kinai viragloncot vagjuk vissza 04
manuel m. v.

Előfordulhat, hogy azért ritkítunk a metszéssel, hogy a korona belseje is elegendő fényt kapjon. Az ilyen metszésre elegendő, ha 2-3 évente kerül sor, közvetlenül a virágzás után. Ilyenkor távolítsuk el a gyenge, túl sűrűn növő vagy egymást keresztező ágakat, hogy a bokor fel tudja venni természetes formáját.

A fiatalító metszés csak olyan kivételes esetekben szükséges, amikor a bokrot néhány évig nem metsszük és legyengült, csupasz hajtásokat hoz. Ebben az esetben leghamarabb áprilisban vagy a virágzást követően a talaj közelében vágjuk vissza az ágakat.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR