Házi füstölés: ügyes füstölők és módszerek

Házi füstölés: ügyes füstölők és módszerek

A húsok, halak és sajtok otthoni füstölése nemcsak tartósít, hanem különleges ízt is ad. Bemutatjuk a főbb füstölési eljárásokat és a kertben is megépíthető füstölőket.

Házi füstölés esetén mindenképpen arról beszélünk, amikor a fa közvetlen elégetésével készítünk füstöt és ezzel ízesítjük, tartósítjuk a húsokat.

Füstölt halak

A főbb füstölési eljárások

Hideg füstölés

12-24 fok között megy végbe. Feltétele, hogy a füstölnivaló leszárított formában kerüljön a füstölőbe, valamint, hogy a füstölőanyag se legyen nedves. A hőmérséklet nem lépheti túl a 25 fokot, valamint a relatív páratartalom is 85% alatt maradjon. Előnye, hogy az így füstölt hús rendkívül tömör, nagyon keményre szárad. A szükséges füstölési idő általában több napig eltart. Az egyes füstölési szakaszok között a bent lévő termékeket mindenképpen levegőztetni kell. Hideg füstöléskor a hússzövetekben erős szerkezetváltozás nem megy végbe. A hideg füstölés hatása abban áll, hogy a húsáru kiszárad, ennek következtében megnövekszik a sótartalma és a húsban, a füstölőanyagok alkatrészei (fenolok, aldehidek stb.) felhalmozódnak. A zsír nem olvad meg. A hús füstölésekor fellépő változások főként abban állnak, hogy csökken a hús víztartalma, megváltozik a vegyhatása és a füstgázokból illóanyagok halmozódnak fel.

Meleg füstölés

30-50 fok közötti hőmérsékleten történik, ahol a füstölnivalótól függően a füstölés időtartama 2-24 óra között van. Fontos, hogy a készárut 2-3 héten belül fogyasszuk el.

Forró füstölés

Igazán rövid füstölési idő elegendő. A füstölési hőmérséklet 50-90 fok között van és maximum 2 óráig terjed a behatási idő. A füstölés megkezdése előtt a húst jól töröljük le és folyamatos légmozgás mellett szárítsuk néhány órán keresztül. Azonnali fogyasztásra ajánlott módszer, azonban fontos megjegyezni, hogy vastag kemény húsokhoz nem használható, hiszen a középső rész nyers maradna. Ebben az esetben például a sonkát elő kell főzni. A kizárólag tűzbiztos füstölőszekrény alkalmazható.

Füstölő

Nedves füstölés

A hidegfüstnél pár fokkal melegebb hőmérsékleti viszonyok között zajlik 90% körüli relatív páratartalom mellett. A nedvesség fokozása egy nagy felületű vízzel töltött tál füstölőbe való helyezésével érhető el. Előnye, hogy füstölés közben a nedvesség hatására például a kolbászok érése megvalósul szárítás nélkül is.

Füstölők típusai

- Asztali melegfüstölő készülékek: jellemzőjük, hogy a forgács egy tálba van helyezve a készülék aljába, melyet alulról valamilyen hőforrással melegítünk (leginkább spirituszégővel). A halakat a forgács felett lévő rácsra helyezzük és kb. 15-60 perc alatt azonnali fogyasztásra készre füstöljük.

- Épített füstölőkamra: Okozhat vidéken némi meglepetést, ha úgy hisszük, hogy a kertben felállított árnyékszék kigyulladt. Sok helyen ugyanolyan formában, méretben készülnek a füstölőkamrák is. Azok, akik nagyobb gondot fordítanak a tűzvédelemre, falazott füstölőkamrát építenek megfelelő kémény kivezetéssel. Füstölőkamrát általában ott szoktak építeni, ahol állandóan nagyobb mennyiségű terméket füstölnek. Jellemzően őstermelők, vagy bérfüstölést végzők.

- Kéménybe épített füstölő: épített kemencék kiegészítője szokott lenni. A kemence kéményét kiszélesítik, hogy abba tudják a füstölni való árut beakasztani. A füst készítése a kemence tűzterében zajlik le.

- Füstölőláda: Hideg füsttel működő faláda, melybe a füstöt egy hosszú, legalább 4-5 méter hosszú, kéménycsövön keresztül vezetik be. A füst egy kályhában keletkezik, és a füstcsőben hűl le. Ideális működési hőmérséklete kevéssel fagypont felett van.

- Hidegfüst generátoros füstölő: a legújabb technológia, mely az utóbbi években indult terjedésnek. Legfontosabb része a füstgáz keverőszelep, mely venturi-cső elvén történő működésével a képződő füstöt többszörösére hígítva juttatja be a füstölőszekrénybe. Egy jól elkészített eszköz működésének elsajátítása minimális erőfeszítést igényel és szinte bárki meg tudja tanulni.

Füstölő Füstölő

Füstöléssel és a hidegfüst generátoros füstölés módszerével kapcsolatos kérdéseire a házi hidegfüstös füstölés szakértője a KemenceMánia szívesen válaszol. www.kemencemania.hu

ÍRÁSUNK FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK:
- TARTÓSÍTÁSI ELJÁRÁSOK ÉS A FÜSTÖLÉS ELMÉLETE
- A HÚSOK ELŐKÉSZÍTÉSE ÉS PÁCOLÁSA, A FÜSTÖLÉS MÓDJAI ÉS IDEJEI

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR