Még főzni sem kell.
A gyönyörű színű és illatú levendulából néhány egyszerű lépésben különlegesen finom szörp készíthető. Néhány nappal ezelőtt mutatta be levendulaszörpjeit az egyik Facebook-csoportban Kókai Bea.
A recept nem az én találmányom. Kecskesajtokat készítünk, de van egy csomó gyümölcsünk, növényünk, pl. menta, szintén szörpöt készítek belőle. A forrásom a Violettaságok oldal, ezen keresztül egy hölgytől sok-sok ötletet lehet meríteni.
A recept így szól:
Szedjünk levendulát, körülbelül 2 maroknyit (természetesen a saját levendulabokromról szedem). Alaposan mossuk meg, 5 liter vízbe áztassuk be, adjunk hozzá citromkarikákat.
Akár 24 órát is ázhat, majd ezt követően jól ki kell nyomkodni és le kell szűrni.
Hozzáadunk citromsavat és kb. 1,5 kiló cukrot. Üvegekbe töltjük, majd az üvegeket langyos vízbe tesszük, felforraljuk és lehűtjük. Ezt követően pedig már irány a kamrapolc. A cukor és a forralás megteszi a magáét, igy nem kell bele tartósítószer, sokáig eláll. De inkább hamar elfogy.