Megtudhatjuk, mi az a hideghatás, mi a jelentősége, és hogyan vessük alá hideghatásnak a különböző virághagymákat.
Tél végén, kora tavasszal gyakoriak az üzletek polcain a cserepes hagymás virágok. Ezek közös tulajdonsága, hogy a hagymáikat hőkezelték, egészen pontosan hideghatásnak vetették alá azokat. De vajon miért volt erre szükség?
A virághagymák hideghatásnak történő kitételének célja, hogy megszakítsunk egy természetes ciklust, elérve ezáltal, hogy a növény kihajtson. Kihajt, ráadásul más időpontban, korábban, mint hőzekelés nélkül. Aki kíváncsi rá, hogy pontosan mi ennek a kertészeti trükknek a lényege, azaz hogyan lehet a hagymásokat előhajtatni, olvasson tovább.
Mi a hideghatás?
Hogy mi is pontosan a hideghatás? A virághagymáknak és a magvak egy részének először nyugalmi állapotra van szükségük ahhoz, hogy később ki tudjanak hajtani. Ez a nyugalmi periódus egy bizonyos számú napon át tartó hideg időszak. A hideg megakadályozza, hogy a növény kihajtson, hiszen a túl alacsony hőmérséklet kedvezőtlen életfeltételt jelentene a fiatal növénynek és nagy eséllyel rövid időn belül elpusztulna.
A különböző virághagymák nyugalmi időszaka fajtánként eltér, és vannak például a trópusokon őshonos hagymások, amelyek egyáltalán nem igényelnek hideg időszakot. Ha szimuláljuk a hideg időszakot, amelyen a hagymás növény természetes körülmények között a szabadban is keresztülmenne, ezzel becsaphatjuk és elhitethetjük vele, hogy nyugodtan kihajthat.
A virághagymák hideghatásnak történő kitétele nem bonyolult eljárás, amelynek révén gyönyörű, színpompás virágokkal gazdagíthatjuk a környezetünket akár már a tél végén.
Hogyan történik a hagymások hőkezelése?
Most, hogy már tudjuk, mi a hideghatás lényege, lássuk azt is, hogyan célszerű a virághagymákat lehűtenünk. A tavasszal virágzó hagymások, például a tulipán vagy a nárcisz, 12-16 hétig tartó hideghatást igényelnek. Ez alatt az optimális hőmérséklet körülbelül 4 °C, aminek az eléréséhez tökéletesen megfelel például egy hűtőszekrény. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a hűtőbe tett virághagymák ne legyenek gyümölcs közelében, mivel az abból felszabaduló etiléngáz csökkenti a hagymások virágzási hajlandóságát. A legjobb, ha a virághagymákat a hűtőben egy jól szellőző hálós zsákban tároljuk.
Az, hogy milyen hosszan kell a virághagymákat hideghatásnak alávetnünk, fajtánként eltér, de általában elmondhatjuk, hogy azok a hagymások, amelyek a szabadban először jelennek meg, akár hótakaró alól is előbukkannak, igénylik a legrövidebb ideig tartó hűtést, míg a szezonban legkésőbb kihajtó társaik igénylik a leghosszabbat.
Mely hagymások igénylik a hideghatást és melyek nem?
Minden olyan hagymás növény, amely természetes körülmények között a hideg hónapokat a talajban tölti, igényli a hideghatást. Teljes listát természetesen nem tudunk közölni ezekről a hagymásokról, azonban a teljesség igénye nélkül felsoroljuk a legnépszerűbbeket. Ezek mindegyikét rábírhatjuk hőkezeléssel az igényeinkhez időzített, beltéri kihajtásra és virágzásra:
- gyöngyike
- hóvirág
- jácint
- nárcisz
- sáfrány
- tulipán
A szezonban későn virágzó népszerű hagymások közül például az amarillisz nem igényel hőkezelést.
A nálunk melegebb éghajlaton élők számoljanak azzal, hogy az előhajtatott hagymás növény esetleg az átlagnál kevesebb virágot hoz. Ezeket jobb inkább egynyáriként kezelni.
A hideghatásnak kitett hagymások cserépbe ültetése előhajtatáshoz
Az előhajtatáshoz a cserepet ültessük be sűrűn virághagymákkal. Egy 15 cm-es cserépbe akár 6 db tulipánhagymát is ledughatunk. A virághagymák legyenek szorosan egymás mellett, de ne érjenek hozzá egymáshoz.
Használjunk jó minőségű ültetőkeveréket, és ügyeljünk arra is, hogy a cserép alján legyen vízelvezető nyílás. A virághagymák tetejét éppen csak takarja a virágföld. A talajt tartsuk közepesen nyirkosan, a cserepet pedig helyezzük el egy hűvös helyiségben mindaddig, amíg meg nem jelennek az első hajtások.
A virágbimbók megjelenése után a cserepet költöztessük át egy világos ablakpárkányra, ahol hamarosan kinyílnak a virágok és egy csapásra vidám, tavaszi hangulatot varázsolnak. Az előhajtatott hagymásokat megfelelő időjárás esetén a kertbe is kiültethetjük.