Virághagymák ültetése cserépbe – milyen előnyökkel jár?

Virághagymák ültetése cserépbe – milyen előnyökkel jár?

Nem csak a virágágyásban nyílhat tulipán vagy nárcisz!

Virághagymákat cserépbe is ültethetünk: ez az egyik legpraktikusabb és legkifizetődőbb dolog, amit ősszel kertészként megtehetünk. Ha a virághagymákat ültetőedénybe, virágládába, cserépbe ültetjük, ennek egyik nagy előnye, hogy pontosan tudjuk, hogy mit és hová is ültettünk. Továbbá az edényeket tetszés szerint átköltöztethetjük egy másik helyre, például amikor hideghatásnak szeretnénk kitenni a hagymákat.

viraghagyma ultetese cserepbe 02

A virághagymákkal beültetett cserepeknek nem csak a kertben találhatunk megfelelő helyet; elhelyezhetjük azokat többek között a teraszon, erkélyen, bejárat előtti lépcsősoron, nyitott verandán vagy bárhol, ahol tavasszal a családnak a legnagyobb örömet nyújtja a nyíló virágok látványa.

Elvirágzás után – ha meg szeretnénk őrizni a virághagymákat – a cserepeket tegyük el szem elől és hagyjuk, hogy a hagymás növények lombja egy félreeső helyen idővel visszaszáradjon. Az alábbiakban mindezek részleteivel kapcsolatban olvashatunk hasznos tippeket, tanácsokat.

viraghagyma ultetese cserepbe 03

Ültethetünk virághagymát cserépbe?

Igen, mindenképp! A virághagymák elültetésének ideális időpontja az ősz, és ez nincs másképp abban az esetben sem, ha a virághagymákat nem szabadföldbe, hanem cserepekbe ültetjük el. Ami a cserép kiválasztását illeti, lehet olyan széles, amilyen széleset csak szeretnénk, a lényeg, hogy elég mély legyen ahhoz, hogy a cserép aljába 5-7 cm vastag rétegben virágföld kerülhessen, illetve a virághagymát a hagyma magasságával megegyező vastagságban virágföld fedje úgy, hogy a cserép felső pereme kb. 2 cm-en szabadon maradjon.

A virághagymákat a cserépben úgy helyezzük el, hogy a közöttük lévő távolság legfeljebb 1-1,5 cm legyen, majd vékony réteg ültetőkeverékkel (virágfölddel) takarjuk be azokat. A virághagymák csúcsát akár szabadon is hagyhatjuk, nem gond, ha kikandikálnak a földből. A következő fontos lépés, hogy a virághagymákat hideghatásnak kell kitennünk. A cserepes virághagymák esetén nagy könnyebbséget jelent, hogy ezt a műveletet a lakóhelyünk klímájától függően bárhol kényelmesen el tudjuk végezni.

viraghagyma ultetese cserepbe 05

Ha történetesen olyan vidéken élünk, ahol enyhék a telek (a téli átlaghőmérséklet 1-4 °C között mozog), a cserepeket tavaszig kinn hagyhatjuk a szabadban. Kivéve persze, ha a olyan kerámiacserépről vagy vékony műanyagból gyártott ültetőedényről van szó, amely a hidegben könnyen tönkremehet, megrepedhet.

Hazánkban jellemzően ennél jóval zordabbak a telek, így tanácsos a cserepeket a téli hónapokban egy fűtetlen, de fagymentes helyiségben, például garázsban vagy zárt verandán elhelyezni.

Zárójelben megjegyezzük, hogy a kifejezetten meleg éjhajlatú országokban a kertészek a virághagymákat a hideghatás eléréséhez rendszerint hűtőbe rakják. Ennek során arra kell ügyelni, hogy a hagymákat nem szabad gyümölcsök, zöldségek közvetlen közelében tárolni, különben könnyen megromolhatnak.

viraghagyma ultetese cserepbe 04

Hagymás virágok nevelése cserépben

A cserépben a földet a téli hónapokban mindvégig tartsuk nyirkosan – ez az az időszak ugyanis, amikor a virághagymák gyökeret fejlesztenek. 2-4 hónap elteltével megjelennek az első friss hajtások.

Biztosíthatjuk a folyamatos, hosszan tartó virágzást, ha olyan virághagymákat válogatunk össze, amelyek az idény különböző szakaszaiban érik el a teljes kifejlettségüket és bontanak szirmot. Elmondhatjuk, hogy a legtöbb hagymás dísznövény cserépben is jól érzi magát, gond nélkül, zavartalanul fejlődik. Nem árt azonban tudnunk arról, hogy melyek azok a közkedvelt hagymás növények, amelyek cserépbe ültetve is garantált sikerrel kecsegtetik a növénybarátokat. Ezek közé tartoznak többek között az alábbiak:

A hagymás növények cserepét elvirágzás után célszerű egy kevésbé szem előtt lévő helyen tárolnunk, amíg a növények lombja teljesen vissza nem szárad. Ezt követően a virághagymákat a következő őszi elültetésig a földből kiszedve pihentessük.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?