Hidrokultúra az ablakban: kertészkedj vertikálisan!

Hidrokultúra az ablakban: kertészkedj vertikálisan!

Tippeket adunk arra, hogy hogyan varázsolhatunk a városi ablakba hidrokultúrás növényeket termő kertet!

A beltéri hidrokultúrás (vízkultúrás, hidropóniás) kertek iránti érdeklődés gyorsan növekszik – és jó okkal. Az ablakban létrehozott hidrokultúrás kiskert jelenti az ideális megoldást mindazon városlakó növénybarátok számára, akik híján vannak a szabadtéri ültetőterületnek. Olyan izgalmas és magával ragadó hobbiról van szó, amelynek hódolói egész évben friss, vegyszermentes zöldségekhez vagy éppen fűszernövényekhez juthatnak. 

Hidrokultúra

Beltéri hidrokultúrás kert

Rögtön felmerül a kérdés, mit is nevezünk egyáltalán beltéri hidrokultúrás kertnek? A leegyszerűsített válasz az, hogy a hidrokultúra olyan módszer, eljárás a növények tartására, amelynek során a gyökerek a szükséges tápanyagokat a föld helyett vízből veszik fel. A gyökereket pedig olyan ültetőközeg támogatja, mint például a murva / kőzúzalék, a kavics vagy az agyaggranulátum, amelybe a gyökerek belekapaszkodnak. A vizet, amely a növényi tápanyagokat tartalmazza és megfelelően kiegyensúlyozott a pH-értéke, egy elektromos szivattyú keringeti a gyökerek körül, vagy pedig egy vízelvezető rendszer.

A föld nehéz, kiszámíthatatlan közeg, így a növény gyökerei jelentős mennyiségű energiát fordítanak arra, hogy felvegyék belőle a tápanyagokat. Mivel a tápanyagok a hidrokultúrás rendszerben könnyen hozzáférhetőek, a növény az energiája legnagyobb részét a levélzet és a gyümölcs, egyéb termés vagy a virágok hozására fordíthatja.

Hogyan készül a hidrokultúrás fűszernövénykert?

Ha eltökéltük magunkat, hogy hidrokultúrás fűszerkertet (vagy akár konyhakertet) létesítünk, alapos kutatásra lesz szükségünk ahhoz, hogy alapvető ismeretekhez jussunk a növénytartással, illetve általában a hidrokultúra lényegével kapcsolatban, illetve azzal kapcsolatban, hogyan működik általában a hidrokultúra. Ezt követően tudjuk majd eldönteni, melyik hidrokultúrás rendszer fog a legjobban beválni a mi esetünkben.

A hidrokultúrás ablakkertek viszonylag összetettek is lehetnek. Ezek részét képezi egy szivattyúrendszer, csövek, egy időzítő, valamint az ültetőkonténerek. A víz a kert legalján elhelyezett konténerből kerül a szivattyú segítségével a kert felső szintjére, ahol lassan végigfut a rendszeren keresztül, csordogálás közben folyamatosan nyirkosan tartva a gyökereket. Gyakran szükség van kiegészítő megvilágításra is.

Az interneten számos helyen fellelhetők különböző tervek, ha valaki esetleg a nulláról, saját maga szeretné elkészíteni a rendszert.

Hidrokultúra

A folyamatot azonban jelentős mértékben le is egyszerűsíthetjük, ha teljes készletet vásárolunk (egyelőre csak külföldi webshopokban bukkantunk teljes rendszerre). Létrehozhatunk egy kisebb, kevésbé bonyolult hidrokultúrás ablakkertet is, ha a választott hidokultúrás kert megépítési terve bonyolultabb, mint amire számítottunk. Létrehozhatunk például egy leegyszerűsített változatot, amely zsinegekkel összefűzött és az ablakpárkányról lelógatott, újrahasznosított PE palackokból áll. A tápanyagokban gazdag vizet pedig egy kis akváriumszivattyú keringeti.

Ha a hidrokultúrás kertészkedés terén abszolút kezdők vagyunk, a tanuláshoz célszerű lehet egy kisebb rendszerrel próbát tennünk.

Szinte bármelyik fűszernövény alkalmas az ilyen típusú kertészeti rendszerekben való nevelésre. Ha tehát történetesen nem csak a fűszer- és konyhakerti növények termesztése a hobbink, de gyakran fel is használjuk azokat a konyhában, a városi ablakpárkányon létrehozott hidrokultúrás kertet mondhatni pont nekünk találták ki! Egész évben folyamatosan kéznél lesznek az egészséges fűszernövények, amelyekből kedvünkre válogathatunk a főzéshez.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR